Двамата българи с италиански паспорти Христо Златанов и Венци Симеонов ще играят за титлата на Апенините. Техният тим Копра Пиаченца се класира за финалите на Серия А1, след като отстрани лидера от редовния сезон на Ботуша Куньо с 3:1 победи. За златните медали съперник на Пиаченца ще бъде европейският клубен шампион за 2006 година Сислей Тревизо. Финалната серия започва на 10-ти май с домакинство на Тревизо, в Пиаченца е втората среща на 13-ти май, отново Сислей е домакин на 17-ти, а евентуалните четвърти и пети мач са на 20-ти и 24-ти май.

Снощи Копра Пиаченца взе победата над Куньо с 3:0 гейма (25:18, 25:19, 26:24) за 82 минути пред погледа на 4000 зрители в зала Бланка в Пиаченца.

Христо Златанов и Венци Симеонов отново имаха основен принос за успеха като реализираха съответно 17 и 10 точки, добавяйки и по 1 ас. Никола Грьбич бе избран за най-полезен играч в срещата.

За Куньо отново Уисманс бе най-резултатен с 10 точки. Най-полезен играч на Световното първенство в Япония и най-добрият волейболист на Бразилия през последните години Жилберто Годой Фильо (Джиба) записа 3 точки и игра само през първия и втория гейм. В италианските форуми написаха „Джиба бе скандален!”

Куньо успя да спечели само първия ½-финален сблъсък с 3:1 гейма, а след това Пиаченца взе три поредни победи с 3:1, 3:1 ,3:0.

В четирите срещи волейболистите, който са синове на легендите на България Христо Златанов и Каспар Симеонов реализираха по 63 точки!

Миналата година Лубе Банка Мачерата стана шампион на Италия, след 3:2 победи над Сислей, а Пиаченца бе отстранена на ¼-финалите именно от Куньо.

Тази година през редовния сезон на Серия А1 Куньо бе лидер с 20 победи и 6 загуби. На втора позиция завърши Рома с 19/7, Сислей бе трети със 17/9, а четвъртото място бе за Копра Пиаченца също със 17/9, но по-лоша геймова разлика.

Първенецът на Италия от миналата година Лубе Банка Мачерата финишира на 10-тото място.

През тази година Копра Пиаченца игра финал за Купата на Европейската волейболна конфедерация. В Русия те бяха надиграни от домакините Факел Новий Уренгой с 3:0 гейма.