Шампионът на Италия Христо Златанов влезе в ново амплоа, макар и за кратко. Капитанът на волейболния Копра Пиаченца заедно със съотборника си Марко Меони са основните герои в популярно 5-минутно видео по случай старта на 65-тото първенство в Италия.

„Купата, която очарова” е лентата пусната в интернет пространството като епичен филм. За каузата се е включил и мениджъра на тима шампион Паоло Мафи.

Филмчето е заснето в Галерията на модерното изкуство „Ричи-Одди” в Пиаченца. Действието се върти около самия трофей – Шампионската купа, поставена в центъра на галерията. Златанов и Меони влизат целите облечени в черно, промъкнали се вътре благодарение и на една кирка. По коридорите с известни картини, те се спират пред различни „платна” – Мона Лиза с лика на Леонел, изрисувани паметни моменти и други.

Самият син на Димитър Златанов се спира пред картина с неговия образ и номер 11, но по подобие на „Вик” на Пикасо. „Този го познавам!” споделя капитанът на Пиаченца, а Марко потвърждава „Познаваш, да, да”. Из коридорите на Галерията на модерното изкуство ги води една топка в бяло-червено и зелето, с която се играе в Серия А1. Двамата волейболисти коментират във видеото и игралното поле – 162 кв.метра с италианския трикольор. Докато играчите се „мотаят” между произведенията на изкуството в централната час, седнал като „Мислителя” съзерцаваш Купата седи Паоло Мафи и дори си обменя мисли с скулптури.

Има дори закачлив момент с другия финалист от сезон 2008/2009 – Тренто. За момента се вижда картина, изобразяваща Марко Пископо захапал топката.

На финала Хросто, Марко и Паоло остават вкаменени с часове да съзерцават Купата, заслепени от блясъка й. Големият заключителен въпрос е „Кой ще спечели Купата този сезон?”.

Христо Златанов стартира с победа своя седми сезон в Пиаченца. Вече като капитан синът на легендата Димитър Златанов извече шампионите на Ботуша до победа с 371 гейма над Таранто в първия кръг на шампионата. През сезон 2008/2009 само в Серия А1 33-годишният играч реализира 518 точки в 121 изиграни гейма. А преди дни вдигна и СуперКупата на Италия след победа над Лубе Банка Мачерата с 3:2 гейма, където бе и най-резултатен с 24 точки.