Стоян Стоев бе върнат от граничните власти на Ливан и не му бе позволено да се прибере в България. Бащата на националния ни селекционер Мартин Стоев ръководи тима на Захра в ливанското първенство. От границата бе върнат само Стоян, а тримата родни играчи Кирил Калчев и Емилиан Мирчев от Захра, както и Веселин Иванов от Сайда преминаха през Сирия и вече пътуват към България.

Точно преди година Стоян Стоев напусна Иран заради нестабилна политическа обстановка и бомбардировки. Там той трябваше да води националния ирански тим.

Специалистът сподели, че националите ни трябва да вземат медал от Олимпиадата в Пекин.

„Спират ме и връщат от границата за втори път. Първият път беше, когато отивах до Сирия за 2-3 дни. Чакам вече 4-5 месеца работна виза, но все още нямам отговор. Не ми дадоха да напусна Ливан. Тримата играчи Кирил Калчев, Емилиан Мирчев и Веселин Иванов обаче ги пуснаха и сега пътуват към България. Бяхме тръгнали с такси към границата, която е на 20 километра. За голям мой късмет там бе капитанът на тима ми, който ме върна с кола, в която пътуваше заедно със свещеник. Министърът на труда все още не е разгледал молбата ми, защото правителството в момента се намира в един хотел за сигурност. Ситуацията в Ливан е спокойна. Има вариант да отворят утре летището, но не е сигурно. Очаква се пристигането на президента на всички арабски страни. Не е най-големият военен конфликт, имало е и по-големи. В основата на всичко стои една камера за сигурност и кабел. Няма междуособици между хората. Жертвите обаче се невинни хора. На 10 километра от нас в гората до Триполи имаше 10 – 14 убити човека. Ние не станахме преки свидетели на жертви”, каза за Гонг от Ливан Стоян Стоев.

Захра е на трето място в класирането. Именно Стоян Стоев вкара в елитния шампионат клуба и сега разказа: „Първенството е спряно вече седмица. Преди подновяването му, ще дадат 10 дни за подготовка. Започнахме на 26 февруари, остават 8 мача до началото на плейофите. Но според мен вече става много топло и няма как да се играе в залите. Невъзможно е да охладят залите. Към момента сме трети в класирането. През първата фаза бяхме първи само с една загуба. Бихме шампиона Бушрие и вицешампиона, но във втория те ни победиха. Кирил Калчев продължава да е с пирон в средния си пръст на лявата ръка, може би ще го махне след 7 дни. Той прищипа с врата на кола пръста си преди месец. Целта е Киро да се възстанови и сложи шина за плейофите, много силно игра първия кръг, не влезе през втория”.

Стоев сподели още: „Не съжалявам, че съм в Ливан. Това е прекрасна, слънчева страна със 17 религии. Живея на самия бряг на морето на 250 метра от клуба, който представлява огромен двор с офиси и игрища и изключителна градина с много рози, цветя и екзотични дървета , оградена с 4 стени”.

Относно отговорното лято на волейболните ни национали, ръководени от сина му Мартин, Стоян Стоев обяви: „България трябва да бъде на Европейско първенство. За Световната лига трябва да се реши дали на някои момчета да им се даде почивка там и де се насочи вниманието им към Олимпиадата. Трябва да вземем медал от Игрите в Пекин! Това е важното. Всички искаме отличие, горещо го желаем!”