Поли Желязкова вече се присъедини към новите си съотборнички в Уест Върджиния Маунтиниърс в САЩ.

Българската девическа националка и състезателка на Левски (София) Паулина Желязкова смени клубния си отбор с тим от колежанското първенство на САЩ. 

Талантливата волейболистка вече се присъедини към лятната подготовка на Уест Върджиния Маунтиниърс (Моргантаун), както се нарича отборът на Западновирджинския университет от първа дивизия на студентския шампионат.  Разбира се, Поли ще бъде и студентка в този университет, при това на пълна волейболна стипендия.

“Търсех си университет, защото искам да съчетая ученето със спорта“, разказа за BGvolleyball.com младият диагонал. 

“Треньорката от Западна Вирджиния се свърза с мен, уточнихме дата да дойде до България, за да ме гледа.  Хареса ме и ми предложи място в отбора с пълна стипендия.  Разгледах всичко подробно, мястото е страхотно, градът е много красив, университетът - също.  Оттам всичко се случи само.  Момичетата от отбора са много мили.  Ще уча моден дизайн.  Наистина се надявам да израстна като състезател и едновременно с това да взема хубаво образование.“

Уест Върджиния Маунтиниърс играе в конференцията Биг 12, като през миналия сезон завърши на шесто място с 5 победи и 11 загуби.  Първият мач на Планинарките за новия сезон ще бъде на 29 август.

“Поли идва с много силна волейболна биография“, каза за българката старши-треньорката Джил Креймър при представянето на новите попълнения в състава. 

“Тя изпитва истинска любов към играта.  Със своите 6 фута и 5 инча и широки рамене, има солидно присъствие на корта.  Движи се много ефективно, а блокадата и може да бъде сериозна заплаха.  Поли добавя дълбочина в нашето нападение и ще бъде вълнуващо да се наблюдава нейното израстване като играч в нашата програма.  Баща и Николай Желязков е обявен за Най-добър блокировач на Олимпиада 1996 в Атланта и е със солидна професионална кариера като състезател.  В момента е старши-треньор на младежкия национален отбор на България и помощник при мъжете.  Майката на Поли също е играла професионално, като се е състезавала за гръцкия Олимпиакос (Пирея) няколко години.  Брат и Жани в момента играе в Серие А1 на Италия.“