Тренто си върна Купата на Италия. Волейболният тим на Радостин Стойчев, Матей Казийски и Цветан Соколов изигра уникален финал за трофея и след пасив от 0:2 гейма и серия от обрати спечели финала за трофея срещу Лубе Банка Мачерата с 3:2 гейма (21:25, 22:25, 25:22, 25:21, 18:16). След като през 2011-та сдаде приза след загуба на финала от Кунео, сега пред 6000 зрители в зала „Лотоматика” в Рим Матей и компания триумфираха отново с престижния приз. Двубоят бе повече от интригуващ и предостави на зрителите истински волейболен спектакъл цели 138 минути.

СНИМКИ: След уникален обрат Стойчев, Казийски и Соколов си върнаха Купата на Италия

източник: снимки: legavolley.it

Тренто, който е настоящ световен и европейски клубен шампион, само веднъж под ръководството на българския селекционер бе успявал да спечели Купата и това бе през 2010-та. Сега трофеят отново бе вдигнат от капитана на Тренто Матей Казийски. Миналата година Купата на Италия не отиде във витрината на трентинци след загуба от Кунео с 0:3 гейма. Този трети пореден финал за Купата мина през серия от обрати, които ту приближаваха, ти отдалечаваха селекцията на Стойчев от триумф, но същото така бе общо 16-ти за Тренто във всички надпревари, в които участва и вече от тях е спечелил 11.

Мачерата пък от 2001 година насам има четири Купи на страната. Шампионите от Чалъндж Къп за последно спечелиха тази надпревара през 2009-та.

СНИМКИ: След уникален обрат Стойчев, Казийски и Соколов си върнаха Купата на Италия

източник: снимки: legavolley.it

През първите два гейма силният сервис на Мачерата бе големият плюс за спечелването им (2:0 гейма за лубе), но в третата и четвъртата част блокадата на Тренто надделя за 2:1 гейма. В тайберка отново имаше обрати – първо Казийски и Хуанторена дръпнаха в резултата, тимът на Алберто Джулиани основно чрез Драган Станкович обърна въпреки протести към съдията от Матей. След това Тренто си върна минималния аванс, Казийски по страхотен начин първо посрещна мощния сервис на Савани, а след това завърши успешно атаката си за 13:11. Подрасканин прати началния си удар в мрежата и даде първи мач-бол на съперника. След пропуснатите възможности за втори път в петия гейм Травица отигра уникално за 14:14. Последваха нови две изравнявания, но точка на Матей Казийски сложи край на мача и спора за трофея – 18:16 за 3:2. Така Купата на Италия отново се върна в ръцете на Тренто.

Определенията за MVP Османи Хуанторена реализира 22 точки за триумфа, Ян Щокър 21, Матей Казийски 12, а резервата Цветан Соколов 1. За Мачерата с 26 точки се отличи Игор Омрчен, а Симоне Пароди добави 15.

СНИМКИ: След уникален обрат Стойчев, Казийски и Соколов си върнаха Купата на Италия

източник: снимки: legavolley.it