Двамата български волейболисти в Иран Евгени Иванов – Пушката и Иван Тасев са атракция в Иран. Играчите обаче все още нямат визи, а в препълнените зали само мъже аплодират от трибуните. Въпреки разрешението жените да ходят на волейболни мачове, забулени дами не се виждат.

Клубът на БЕЕМ в момента е на трета позиция в класирането, след като постигна седем победи от седем мача. На 17 декември завършва първият полусезон на първенството и има шанс да се прибере до родината.

Пушката, който за първи път е толкова дълго време разделен със семейството си, е доволен от условията в град Бабол. Преди дни той и бившият разпределител на ЦСКА бяха специални ВИП-гости на иранска сватба. Любопитното е, че според местната традиция на тържеството друга храна освен плодове и празничната торта няма, а наздравиците се вдигат с плодов сок!

Ето какво разказа пред Гонг от Иран Евгени Иванов:

Начинът и ритъмът на живот на волейболистите е един и същ, само местата са различни. Волейболът е един и същ навсякъде, само изпълнителите са различни. Тук нивото е най-ниското, в което съм играл. Иран има само още 4-ма чуждестранни играчи, уважават ни.

Тук няма много чужденци има 4 човека общо в цялата лига и хората по малко странен начин ни гледат. От една страна това е по добре защото показваме някакви качества. Уважават ни, не са си дали парите на празно.

Волейболът е един и същ навсякъде. Който е гледал турнира в Разлог е видял, че с отбора, който бяхме почти победихме Ираклис и бихме Цървена звезда и Разлог. Нивото разбира се е малко по-ниско. Не е като в Гърция, Полша, Франция. Нивото тук е най-ниско в сравнение с държавите където съм играл, но все пак това е нормално, имайки предвид какви са играчите, които играят тук.

Очаквания нямах, защото просто не знаех къде идвам. Аз никога не съм идвал в тази част на света и определено не знаех какво да очаквам. Като цяло сме доволни. Настаниха ни в чисто нова кооперация. Залата е нормална и общо взето всичко е нормално. Феновете са много въодушевени и залата, която е за около 2000 човека, се пълни на всеки мач. След мача около 10-15 минути не спират да викат имената на момчетата. Публиката е само от мъже. Жени могат да влизат, но не идват на мачовете.

Градът е провинциален. Не е малък, около 150000. За съжаление не само тук, а и в цял Иран забавленията са малко. Така им е наложено от ислямската култура. Няма барове, дискотеки. Хората се забавляват по други начини. Не мога да кажа, че през свободното си време излизаме много често. Може би веднъж седмично вече излизам, ходим на разходка до морето.

В прикачения аудио файл може да чуете цялото интервю с Евгени Иванов.