Стартът на италианското волейболно първенство за българските играчи ще бъде тежко. След тегленето на жребия за сезон 2007/2008 на Серия А1 стана ясно, че родните таланти ще се изправят още в първия кръг срещу лидерите в шампионата.

Воденият от Радостин Стойчев тим на Тренто с Владо Николов, Смилен Мляков и евентуално Матей Казийски гостува на 30 септември в първия кръг на Куньо. Тодор Алексиев с екипа на дебютанта в елита Корилиано ще приемат двукратния шампион на Европа Сислей Тревизо. Методи Ананиев ще изиграе първия си мач на Апенините с Монтекиари срещу Латина у дома. Двамата българи с италиански паспорти Христо Златанов и Венци Симеонов пък с Пиаченца гостуват на Перуджа.

Първото българско дерби в Италия е на 7 октомври, когато Тренто в мач от третия кръг приема в зала „Тренто” Монтекиари, воден от Хулио Веласко, с Методи Ананиев в състава.

Най-интересен за нас ще бъде 5-т кръг в Серия А1 на 14 октомври, защото са други две родни дербита: Тренто домакинства на Корилиано, а Пиаченца приема Монтекиари.

Трансферният прозорец в италианското първенство още е отворен,а към момента ситуацията е следната:

Куньо – без Кошчина и Джиба, който отива в Русия при Искра

Рома – без Зайцев, остава Мастранджела и новите са Милкович и Маршал

Сислей Тревизо – без Тенкати и Вермильо, остават Папи, Густаво, Чизола и Фей, а дойдоха Хубнер и Пуьол

Пиаченца – остават Венци Симеонов и Христо Златанов, напусна Никола Гръбич и взеха Гранворка и Меони

Модена – с бразилеца Андре, Тенкати, Хелер, Денис и Бертоли

Перуджа – привлякоха Синтини и Крам, но се разделиха с Лебл и Швидерски

Таранто пък напусна Гранворка

Тренто не само, че има нов треньор – Радостин Стойчев, но направи няколко трансферни удара, вземайки Владо Николов, задържайки Винярски и Смилен Мляков, очаквайки Матей Казийски, привличайки още Пископо, Бирарели, Йерончич, Никола Гръбич, Бернарук.

Монтекиари с водача си Хулио Веласко подписа в Методи Ананиев, взе Де Секо, а се раздели с Де Ла Фуенте

Латина следващия сезон ще бъде без Владимир Гръбич, който замина за Турция, но взе Зайцев и либерота Месана

Лубе Банка Мачерата – с Лебъл, Вермильо, Швидерски, без Милкович, Синтини, Денис, Херп, Кортина, а остава Герич

Падова – без Пампел (отиде в немския Фридрисхафен), Андрае (подписа с Олщин) и Кром, а трансферираха Оли, Диаз и Платеник

Милано взе американеца Милър, Кортина, Кадзиевич, без Новотни и ще има изцяло нова шестица

Корилиано – освен Тодор Алексиев привлече доста нови имена за първия си сезон в А1. Фланелките на тима ще обличат Равелино, Галота, Бирибанти, Франк Дене, либерото Колаци, а вероятно разпределител ще бъде отново Корвета.