Теодор Салпаров и съотборниците му от Зенит Казан са новите стари европейски клубни шампиони по волейбол! Във финала на Шампионската лига руският гранд постигна обрат за 3:2 гейма (23:25, 22:25, 25:17, 27:25, 15:13) срещу италианския Тренто, воден от Радостин Стойчев и с Георги Братоев в състава си.

Така Зенит защити трофея си от миналата година и вече има 4 титли на Европа в историята си, с което се изкачи на второ място във вечната ранглиста.

Това можеше да постигне и Тренто, който остана с три трофея, въпреки че бе много близо до успеха.

Великолепните изяви на Салпаров в посрещане бяха ключови за обрата на Зенит. Братоев пък влизаше на няколко пъти в игра за Тренто, за да затрудни съперника с коварния си флот сервис.

Тимът на Стойчев доминираше в първите два гейма, спечелени съответно на 23 и на 22.

Зенит обаче се върна в битката с категорично спечелената трета част на 17. Четвъртият гейм бе изключително оспорван като двата тима вървяха точка за точка. Тимът от Казан все пак стигна до успеха с 27:25 и вкара двубоя в решителен тайбрек.

В него Тренто първи поведе с 2 точки, но Зенит набързо се върна и на свой ред поведе. Спорен момент имаше при 12:11, когато сервисът на Братоев падна около линията, а дори видео повторението не убеди Радо Стойчев в правотата на съдийското решение. Зенит обаче поведе с 13:11, а българският специалист получи жълт картон.

И в последното разиграване Тренто имаше шанс да изравни, но не съумя да осъществи атака и в крайна сметка след 15:13 Зенит триумфираше с победата.

Кубинецът Уилфредо Леон завърши с 27 точки за руския гранд, докато за италианците Митар Джурич отбеляза 17 точки в двубоя в "Таурон Арена".

Кучине Лубе Чивитанова спечели третото място в надпреварата. В малкия финал италианците победиха с 3:2 (25:20, 25:27, 22:25, 25:22, 15:10) полския Асеко Ресовия (Жешув), където играе българският национал Николай Пенчев.