Капитанът на националния отбор на България Владимир Николов скоростно стана вторият 1/2-финалист в италианското първенство. С тима си Кунео, въпреки че започнаха по-късно 1/4-финалния плейоф, успяха по изключително категоричен начин да елиминират шампиона на Серия А1 Копра Пиаченца с капитан Христо Златанов. Това стана след 3:0 победи в серията и само един загубен гейм, с което Николов и компания продължават напред както по-рано това направи финалиста от миналия сезон Тренто.

Владо Николов реализира 14 точки при третата победа за Кунео, която дойде с 3:0 гейма (25:18, 25:22, 25:19) пред 3100 зрители в тяхната зала. Българинът постигна само точка по-малко от Вайсман, който пък бе избран за MVP в срещата. Синът на Димитър Златанов – Христо пък се отчете с 8 точки.

За място на финала на Серия А1, Кунео ще трябва да преодолее победителят от двойката Сислей Тревизо – Монца, в която европейските шампиони водят с 2:1 победи.

В шампионата на Апенините това бе 4-та победа на Кунео над Пиаченца, като пред сезона регистрираха и една загуба от тях. Но победната серия на Николов над Златанов през последните месеци е доста сериозна с оглед и на факта, че Кунео би Пиаченца на 1/2-финала за Купата на Европейската волейболна конфедерация с 3:0 гейма.

След успеха и елиминирането на шампиона, съотборникът на Владо Симоне Пароди сподели: „Радвам се, че това се е случи. Тази вечер играхме добре, победихме категорично и сме на 1/2-финал. Трябва да продължим да се борим по този начин, с това отношение към съперника, към играта и с тази тактика. Така и с нашата вярна публика можем да постигнем велики неща и резултати!”.

От своя страна треньорът на победения тим на Пиаченца Анжело Лоренцети пък коментира: „Не постигнахме нищо този сезон. Имахме проблеми, загубихме играч като Маршал, но бихме могли да покажем нещо повече. Трябва да анализираме играта и резултатите си, да поправим грешките си. Но ще повторя това, което казах в края на миналия сезон: „Пиаченца е уникален отбор и аз съм горд да бъда негов треньор!”.

Така отново след 2008 година Владо Николов има шанс за играе за титлата в Италия, която вече спечели с Тренто. Сезонът може наистина да е изключително успешен за него, след като вече пък триумфира във втория по сила клубен турнир в Европа – CEV Cup. Единствено Кунео нямаше късмет на финала за Купата на Италия, който загуби от Тренто, но пък може да повтори този сблъсък за титлата в Болоня на 9 май.

Шанс има да бъде 1/2-финалист и селекционерът на България Силвано Пранди, който с Модена губят от Лубе Банка Мачерата с 1:2 победи, но след успеха в третата среща, сега се заканват за мача на 10 април.

„Постигнахме много с победата в третия мач, защото вече губехме с 0:2 победи. Сега ни предстои супер предизвикателство. Мачерата играят добре като домакини. Ще ни бъде трудно, но това са плей-офи. Ние имаме сили и вярваме във възможностите си, само трябва да сме внимателни на полето”, каза преди мача един от лидерите в състава на Професора – венецуелецът Луис Диаз.