Родният волейболен талант Алекс Николов влезе в историята в първия си сезон на колежанското първенство по волейбол в САЩ. Посрещачът на Лонг Бийч бе обявен за Играч на годината на национално ниво от Асоциацията на американските волейболни треньори, като за първи път новак получава приза за номер 1 в шампионата.

Баща му - легендата Владимир Николов, го поздрави с емоционално съобщение в социалните мрежи. 

"Когато децата те правят щастлив!

Изпращайки Алекс за Америка, му казах-" Хайде, покажи какво можеш и въпреки, че си само на 18 и отиваш на съвсем непознато и различно място, се бори до последно. Наградата Новак на годината може да е твоя"
А той ме погледна право в очите и ми отвърна-" Тате, това признание не ми е толкова интересно, аз ще се боря за отличието Играч на годината"

И накрая грабна и двете като се превърна в първия новак/първокурсник/ в историята на американския волейболен шампионат, който бива определен за Играч на годината.
За един сезон порасна и възмъжа, накара американците да го уважават и ценят. 

След Радо Парапунов отново имахме българско участие на финала на първенството. Този път останахме втори, но Алекс и отбора му се бориха до последно. И мисля, че много скоро ще бъдат и на върха.

Дерзай, момче!
", написа гордият родител.