Българският волейболист на гръцкия Олимпиакос Тодор Алексиев бе категоричен, че е има вероятност да се върне в националния тим. Алексиев говори за предаването „Златният гейм” по DIEMA SPORT 2 след загубата на гръцкия тим от Нефтохимик в европейски сблъсък.

Тодор Алексиев коментира и моменти от кариерата си в националния тим, както и отношенията си с Пламен Константинов и Силвано Пранди.

„Направихме някои грешки. За мен беше неочаквано, но случват се и такива неща. Очаквах да има такава промяна в Нефтохимик, защото познавам Ники Желязков. Знаех, че ще бъде много тежко. Със сигурност ние се представихме под нивото си. Можем да играем много по-добре. Ще е голяма еуфория в реванша. Нашите фенове ще са полудели. Чувствах се страхотно. Волейболът си е волейбол, независимо срещу кой играеш. Беше приятно. Но поражението си е поражение. За мен е важно да победим”, заяви Тодор Алексиев за мача с Нефтохимик и продължи:

„В Спортинг не се чувствах добре. Нещата не бяха организирани по начина, по който бях свикнал в Олимпиакос. Прецених да се върна на място, в което се чувствам добре. Имах възможност да го направя и го направих. Имаше организационни неща.”

Тодор Алексиев потвърди, че е разговарял с новия ни национален селекционер Силвано Пранди. „Има такава вероятност. Говорих със Силвано. Но бях категоричен само за квалификацията, не съм дал обещание за нищо друго. Искам да е ясно. Силвано каза, че ще помисли и ще измисли как да процедираме. Честно казано не очаквах това обаждане. Нямам представа, просто бях така настроен.

Това го има постоянно. След толкова години, тежко е. Наистина е тежко за мен, за семейството ми. Децата ми порастнаха, аз не съм ги виждал, болезнено е. Хората никога няма да разберат. Имаш една седмица почивка. Всичко вече тежи. Толкова години. Всичко вече тежи”, каза волейболистът, а попитан кога е настъпило разочарование от случки в националния отбор, Алексиев коментира:

„След Европейското първенство преди 2 години настъпи огромно разочарование, което трудно се превъзмогва. Играхме Европейско първенство, бях там и не влязох на 1 минута на четвъртфинал срещу Сърбия, който ние губихме и играехме лошо. От там дойдоха неща, които мен бе отблъскват от националния отбор. Да, Пламен Константинов беше селекционер. Той е имал други идеи, не го упреквам, но моето разочарование винаги ще е там. Исках да си почина през миналата година, да прекарам цялото си лято със семейството, да не се разделяме и се радвам, че го направих. Защото, ако не е съпругата ми, аз няма да съм в Олимпиакос и няма да играя волейбол. Тя човекът, който ме кара да играя волейбол. Тя е страхотен човек, грижи се за две деца сама, за което ѝ благодаря. Бях решил, че няма шанс да стоя толкова дълго далеч от семейството си. Селекционерът каза, че съм влязъл бързо във форма и след това не съм успял да я поддържам. Това е негово виждание. Но е обидно. Но такива неща се случват. Можеше да ме остави при семейството ми, а не да ме води като турист, защото аз не съм турист.”

На въпрос, дали може да играе в отбор, в който не уважава достатъчно старши треньора, Тодор Алексиев отговори: „Зависи. Зависи дали целта оправдава средствата. Надявам се на мога, но дано не ми се случва повече. Винаги може да се направи компромис, но се надявам да не ми се налага. Надявам се и на треньорите да не им се налага да правят компромиси.”

„Силвано Пранди, когато дойде ни научи на толкова неща. Да сме като един. Толкова неща. Не за друго го наричат Професора. Знае как да извлече максимума от теб. Той е човекът, който винаги е бил добър за нашия волейбол. Естествено Олимпиадата е мечтата. Олимпиадата си е Олимпиада. Най-силният и най-забавният турнир. Това те дърпа да искаш да помагаш на отбора да се класира за още една Олимпиада. Не трябва българският отбор да не се класира още веднъж в продължение на 14 години. За мен е задължително Матей да е там и да играе на своето ниво, което той поддържа толкова години. Не мога да гадая, Матей трябва да реши и ако реши, трябва да е там”, коментира още Алексиев по повод националния отбор на България по волейбол за мъже, а за българското първенство, което следи, играчът заяви:

„Хебър играе като отбор и затова побеждава. ЦСКА си е ЦСКА. В Левски има ново поколение играчи, за да стигнат високо ниво. Левски винаги ще е в моето сърце и винаги ще съм за Левски. В момента не играят на нивото, на което иска Владо.

Приятно е само да гледаш и на коментираш. Например глупавите грешки на някои хора понякога. Например Владо не обича такива неща и се опитва да ги изкоренява. Не знам дали ще имам нерви и сила да се занимавам с български волейбол. Надявам се да си завърша кариерата в България. Да, от време на време мисля за треньорска кариера.