Българският волейболен треньор - Радостин Стойчев, говори в предаването по DIEMA SPORT 2 "Златният гейм" за амбициите му в Италия, както и за академията, която управлява у нас с най-добрия волейболист в новия век за страната ни Матей Казийски.

„Емоциите вече са настрана. Тежък беше мачът с Модена и все още не можем да побеждаваме по-силните отбори. В Италия сме вторият по малък бюджет отбор, което ни ограничава в избора на играчи. Мен това не ме задоволява, но трябва да започнем да побеждаваме. Аз винаги съм работил с млади играчи, харесва ми. Заради пътя, начинът, по който се развиват и ме стимулира много. Уча се и аз на нови неща. Карат ме да мисля за тяхното психологическо развитие, тъй като могат да правят много неща от волейбола, но не го правят на игрището“, каза Стойчев.

„Аспарухов напредва във всички елементи. Подобри си атаката, посрещането и сервис. Единственото, което не успява да направи, е да събере тези елементи в игра и да ги приложи на игрището. Убеден съм, че в следващите години ще стане играч на много високо ниво. Рок е топ-реализатор на италианското първенство и въпреки задното класиране на нашия отбор той успява да показва класа на игра. Не само заради таланта си, а и мисълта в играта. Анализира добре ситуациите и го изпълнява на терена. Това е уникално за 19-годишен играч. Убеден съм, че му предстоят победи. Ако успеем да се спасим тази година, която е основната ни цел, то догодина ще сме много по-силни“, каза още той.

„Матей се завърна и има двугодишен договор. След това той ще прецени дали ще продължи кариерата си. Продължава да играе на високо ниво на тази възраст, но пък натоварванията в Италия са тежки и той самият трябва да прецени какво ще иска да прави. Не само е неблагодарна работа, а е най-страхотното нещо това, което правим. Да видиш 180 деца, които играят волейбол и са щастливи и изпитват положителни емоции – това е най-голямото удовлетворение. Работата с младите не е трудна и тежка, а супер зрелищна. Надявам се този проект да го надградим, повишим качеството на работа, условията на такава“.

„Това ми е мечта. Свързана е с това, тъй като условията, в които децата ни тренират, не отговарят. Школата и академията се развиват в три различни зали – на училища или на НСА. Залите не са това, което ни е необходимо да произведем качествен продукт. Направихме проект. След срещите с госпожа Фандъкова, главният архитект на София и този на Младост – тези хора бяха ангажирани. Отидохме свободно на тези срещи и без корупция. Това ме обнадеждава за България. Фандъкова сама предложи мястото, а ние трябваше да извървим цялата процедура. Искаме в Младост да направим нещо хубаво за децата. Тази зала ще има 4 игрища, на които ще се практикуват много видове спорт. Ще има свободни часове, в които хората ще могат да спортуват. Това е моята мечта и тази на Матей. В момента говорим със СО и тя да прецени. Финансиране също има след разговорите и дано има решение възможно най-бързо. Строителството ще продължи две години. Всичките ни разговори водят към това. Там няма да има мол или жилищни сгради. Залата няма да бъде много висока, а и теренът е отреден за спорт и е важно да бъде направено по предназначение, а не да се смени после“, каза още Стойчев.

„В България има дефицит на мъжество. Колкото повече хора застанат зад една позиция и я устояват, нещата ще започнат да се движат в правилна посока. Не знам как хората не виждат това, че трябва да развиваме спорта. Не виждам промяна във федерацията“, завърши Радостин Стойчев.