На финал като на финал! Волейболният шампион на Италия за сезон 2008/2009 ще бъде определен на 17 май в пети решителен сблъсък в Серия А1. това стана ясно след като Тренто срази като гост Копра Пиаченца с 3:0гейма (25:23, 25:11, 26:24) и изравни серията за 2:2 победи.

Българите от двете страни на мрежата донесоха най-много точки за клубовете си. За домакините, който имаха шанс още тази вечер за първи пит в историята си да вземат италианското злато, носещият златна фамилия Христо Златанов завърши с 15 точки.

За европървенеца Тренто Матей Казийски се отчете с 13 точки. Радостин Стойчев остави резерва Красимир Стефанов. За най-полезен при чистата победа бе определен Никола Гърбич.

4096 зрители снабдени с 2500 пляскащи ръчички не успяха да помогнат на Пиаченца в битката. На трибуните бяха забелязани и български знамена.

Сблъсъкът на 17 май е в Тренто от 17:30 часа българско време. Тогава ще стане ясно кой е шампион на Италия. За Тренто това може да бъде втора поредна титла, а и да направи Радостин Стойчев и компания автори на най-успешния сезон в историята ни тима, след като триумфираха и в Шампионската лига.Копра Пиаченца пък вече би Тренто като гост и със сигурност ще търси реванши и за финала миналата година, когато именно би надигран от Тренто за златото.

„Всичко започва от 0:0” бе краткият коментар на наставника на Казийски Радостин Стойчев пред местните журналисти.

Пред Гонг от Пиаченца легендата Димитър Златанов не успя да посочи фаворит за мача в неделя. Той изгледа наживо последните две срещи на сина си Христо Златанов и сподели: „Тренто категорично надигра Пиаченца и отложи триумфа за неделя. Във волейбола е така- всичко е възможно. Не може да се знае като гости или домакин как ще завършиш. Предния мач би в Тренто, а сега падна с 0:3 вкъщи. Играта на Пиаченца вървеше по-трудно и допуснаха повече грешки. Тренто спечели с това ,че се възползва от това. Както всеки финал атмосферата е шампионска с изключително добра организация като за Световно първенство. Нищо не може да се прогнозира в съвременния волейбол. Силите са изключително изравнени и отборите се познават изключително добре, че едва ли могат да се изненадат. Остава само да се види до колко ще се овладее психическото напрежение, за да се изиграе мач на добро ниво. Прогноза не мога да дам. Всеки играе, за да спечели, оттам нататък ще го решат на игрището”.