Матей Казийски отново ще играе, но не срещу, а заедно с един от най-добрите кубински волейболисти. Българинът очаква през ноември в клуба му Тренто официално да премине Османи Хуанторена Портуондо. Това е кубинецът, който все още е със спрени права заради употреба на допинг. Официално от италианския шампион обявиха, че Хуанторена се подготвя с тима.

Османи Хуанторена Портуондо е роден на 12 август 1985 и носеше фланелка с №5 в националния отбор на Куба. Високият 190-сантиметра централен блокировач бе спрян от участие часове преди началото на Световното първенство в Япония през 2006 година заради положителна допинг проба.

Гонг потърси за коментар наставника на италианския шампион Тренто Радостин Стойчев:

„Надявам се един ден Хуанторена да играе за Тренто. Той вече тренира усилено с нашия отбор от доста време. Към настоящия момент Хуанторена не е официално картотекиран, защото все още има дисквалификация от международната федерация, която изтича ноември месец.

Ръководството на Тренто води преговори с шефовете на кубинската федерация, надявам се най-късно до ноември да го имаме официално. Очакваме да се разберем по културен и цивилизован начин с кубинската федерация, ако това не се случи, FIVB ще му издаде международен сертификат. За процедурата за италиански паспорт е нужно време. Законите изискват да изминат две години, до тогава ще бъде картотекиран в италианското първенство със статут на чужденец.

Той тренира ежедневно от около два месеца и половина с Тренто. Беше изостанал доста с физическата си подготовка заради това наказание, искахме да настигне във физическата подготовка останалите.

Османи е много добър играч, на който му липсва физическата подготовка за тежък шампионат като италианския. Слуховете около него са пълна инсинуация. Единственото вярно е, че бе дисквалифициран преди две години, защото имаше положителна допинг проба, но около нея остават много съмнения, защото определено момчето не е взимало нищо!

Не е взимал кока, както се говореше, а пробата е за препарат, който е много странен и не се използва! Никога не е бил в Полша и не е бягал от Куба! Двете години дисквалификация Османи си ги прекара в Куба, като през доста голям период тренираше с националния отбор, но нямаше право да играе.

Сега е в Италия, защото се е оженил за италианка и живеят в едно градче близо до Тренто. Със съпругата си се е запознал преди 3-4 години в Куба. Поради тези обстоятелства ще може да играе в италианската Серия А1”.