Воденият от Мартин Стоев отбор на Томис Констанца  продължава страхотното си представяне от началото на сезона в  румънското първенство по волейбол. Шампионът и носител на Купата на страната от миналия сезон, в който играят разпределителят на националния отбор Андрей Жеков, Станислав Петков и българинът с италиански паспорт Венцеслав Симеонов записа пета победа от 5  кръга, след като надигра като гост Банатул (Каранабеш) с 3:1  (25:21, 19:25, 25:23, 25:17) гейма. Миналата седмица първенецът на Румъния започна с успех и  участието си в Шампионската лига, спечелвайки гостуването си на  италианския гранд Копра Елиор Пиаченца с 3:2 гейма. Ето какво сподели от Румъния специално за сайта на  БФВолейбол бившият селекционер на мъжкия национален отбор на  България.

Г-н Стоев, 5 от 5 в шампионата на Румъния и успех срещу  Копра Елиор Пиаченца в Шампионската лига. Можем ли да кажем, че  отборът се намира в оптимална форма или има още какво да се  желае?

- Винаги може да се желае повече, но мисля, че бяхме в едно  добро състояние особено за мача в Италия. Цялата подготовка на  отбора до декември месец е насочена към представянето ни в  Шампионската лига и мисля, че успяхме да стартираме добре и в  този турнир.

Как се чувстват българите в състава Андрей Жеков, Станислав  Петков и Венцеслав Симеонов? - Андрей е тук вече втора година и се чувства добре. Венци  може да се каже, че още в самото начало ми постави условие: "Ако ти не си там аз няма какво да правя в Румъния". Мисля, че това  изречение е достатъчно красноречиво. А Станислав според мен за  първи път играе в отбор, който има такива цели. Трябва да станем шампиони на Румъния и да спечелим Купата на страната и отделно  да се представим по най-добрия начин в Шампионската лига. Така  че може би в началото малко тези цели, не че го изплашиха, но  просто го смутиха според мен. Но и той няма никакви проблеми  тук. Отборът и колективът е много добър и мисля, че и той се  чувства отлично. Срещу Пиаченца се представи на ниво. 

Доволен ли сте от тяхната игра в мача с италианците?

- Доволен съм. Въпреки, че направихме малко повече грешки,  но все пак играхме с много силен отбор. Важното е, че не се  притеснихме от името Пиаченца. Купи, титли, играчи и успяхме да  победим. 

Направихте дубъл през изминалия сезон като спечелихте  първенството и Купата на страната. Има ли сили Томис Констанца да защити тези две титли през настоящия сезон?

- Ние последните два сезона го направихме това нещо.  Миналата година стигнахме и до полуфинал за Купата на ЦЕВ, след  като отпаднахме от плейофите на Шампионската лига. Така че имаме силите, а и това са ни целите и си ги преследваме. Не можем да  имаме за цел второ място при положение, че сме шампиони. 

Според Вас колко отбора ще се борят за отличията през този  сезон?

- Тази година първенството е по-различно от миналата година  по простата причина, че се намали броят на чужденците в отборите от 4 на 3. Отделно се направиха някои трансфери и ако през  миналата година имаше 3 изявени отбора сега са шест, седем дори  може да се каже осем. Тези тимове през настоящия шампионат са  по-равностойни, по-изравнени и не се знае във всеки мач кой ще  победи. Системата на плейофа също е променена. Първите 4 отбора  от редовния сезон ще играят за титлата на края.  Ние сме си степенували целите още преди началото на сезона.  Сега до декември месец приоритет ни е представянето в  Шампионската лига. Докато свършим мачовете си там задължително  трябва да попаднем сред първите 4 отбора в шампионата на Румъния и след като дойдат плейофите да си играем за титлата. Давам  възможност на всички да играят в мачовете от първенството,  защото ние имаме един чужденец повече и този, който остане извън групата, трябва също да играе. Не може да чака единствено  срещите в Шампионската лига. Трябва да играят всички, за да  подържат форма. 

Какви са целите на отбора в Шампионската лига и промениха ли се те след гръмкия успех като гост на италианския гранд Копра  Елиор Пиаченца?

- Миналата година направихме три победи в груповата фаза на  Шампионската лига, които ни стигнаха, за да отидем на плейофи за влизане в 12-те най-добри отбора. Отпаднахме и от там  продължихме участието си в Европа в Купата на ЦЕВ. Тази година  ще направим всичко възможно да влезем сред тези 12 най-добри  отбора в Европа и да играем в плейофната система на този етап в  Шампионската лига. Това ни е целта и идеята през този сезон и ще се опитаме да я постигнем. 

Преди началото на срещата очаквахте ли толкова силно  представяне?

- Ние отидохме в Италия с тази цел. Пиаченца е добър отбор с много класни играчи и сериозна история зад гърба си, но това е  минало. Важно е в настоящето в какво състояние са. Ако лежиш на  старите лаври нещата не се получават. Мачът започва от 0:0 и ние заминахме с идеята да спечелим. Успяхме да вземем 2 точки от  него. Можеше да си тръгнем към Румъния и с трите точки. В  четвъртия гейм вървяхме точка за точка до 21:21, но направихме  две грешки в атака и мачът влезе в тайбрек. Иначе можеше  спокойно да спечелим и с 3:1. Но ако не вярваш в успеха по-добре да не ходиш никъде./БТА