Христо Цветанов и Красимир Стефанов са единствените български волейболисти, които ще играят полуфинал в Европа. Освен това те влязоха в историята на волейбола в Черна гора, като играчи на първия клуб достигнал толкова високо в класен международен турнир.

С екипа на Будванска ривиера те намериха място във Финалната четворка на втория по сила турнир на Стария континент – Купата на Европейската конфедерация.

Снощи Христо и Краси изиграха страхотен мач в своя „Медитерански Спортски Център”. В черногорското дебри, тима от курорта Будва би големия си местен съперник Будучност Подгоричка Банка с 3:0 гейма (25:20, 25:17, 25:18), а след това спечелиха и Златния гейм с 15:11 точки.

Боян Йорданов и Краси Гайдарски бяха най-резултатни за своя Олимпиакос при загубата от Рома с 0:3 гейма (14:25, 23:25, 23:25) в Италия. Гърците отпаднаха от турнира за CEV Cup, Боян завърши с 11, а Краси с 7 точки. Така след отстраняването и на Ираклис на Пламен Константинов, единствените ни играчи, които продължават евроучастието си са Христо Цветанов и Красимир Стефанов. Техният Будванска ривиера ще мери сили във Финалната четворка с белгийския Нолико, италианския Рома и настоящия носител на трофея Факел Новий Уренгой.

„Това е най-големият клубен успех за мен, а и за цяла Черно гора”, сподели пред Гонг Христо Цветанов.

От Будва центърът на националния ни отбор каза още: „За първи път в кариерата си достигам до Финална четворка. Будванска Ривиера може да не е най-силният тим, в който съм играл, но за сметка на това и с малка доза шанс, стана така, че ще играя ½-финал в Европа. Чувствам се отлично. Хората от клуба са много доволни от постигнатото. Още в първия мач можехме да победим, наш си беше, но елементарни грешки ни костваха успеха. Вчера показахме, че за момента сме много по-добри от тях, бихме ги категорично. Направихме го и в Златния гейм, въпреки че той е малко комар. Тази финална четворка може да ни действа само стимулиращо. Ако играем освободено, без притеснено, може да направим нещо голямо Относно другите тимове от Финалната четворка – достатъчно красни съперници, силни и мотивирани за бият до края. Ще видим дали сме готови за нови върхове. Това е най-големият успех на волейбола изцяло в Черна гора. Радвам се, че ние го постигнахме. Битката бе голяма кой от двата тима ще влезе в историята. Изхабиха много нерви и труд, но и без късмет не може. Атмосферата бе страхотна. За първи път залата бе толкова пълна, украсена с балони, красиво. Дано и на следващите мачове има такъв интерес. Играхме силно и много добре, всички заедно. Може би това е най-добрия ни мач като колектив. Краси Стефанов има най-голяма заслуга за победата, игра страхотно”.