Ева Янева спечели отново шампионската титла във Франция. Българската националка имаше основен принос тимът й Кан да стигне за 15-и път до златните медали.

На финала съставът от фестивалния град победи по категоричен начин Мулуз, като в заключителната среща се справи с 3:0 гейма (25:21, 25:16, 25:17) пред погледа и на бронзовият медалист от Зимните олимпийски игри във Ванкувър в сноуборда Тони Рамоан.

Кан пак триумфира след 19 победи от 20 мача в редовния сезон и четири успеха в плейофите. Единственото поражение на тима на Янева бе нанесено от Ле Кане на Атанаска Коюмджиева. Това бе тимът, който стигна до бронзовите отличия след пълна доминация над Истр в заключителните срещи и 3:0 в последната (25:23, 25:16, 25:17).

След като през целия сезон се движеше, втори отборът стигна до третото място, но шокиращото е, че бившата медалистка с ЦСКА у нас, която за първи път в чужбина стига до медалите, няма да получи отличие, защото във Франция се връчвали само златните и сребърните медали.



„Много съжаляваме, че не играхме финал. Постоянно бяхме втори през редовния сезон, постигнахме две победи над Мулуз и една над Кан, но в плейофите ни надиграха. Мулуз са добър отбор, но ние наистина много съжаляваме, че изпуснахме възможността си да бъдем на финал във Франция. Не успях да видя на живо как Ева пак стана шампионка защото големият и малкият финал се играха в един град, в един ден и по едно и също време. Сезонът свърши, а след като за първи път като легионерка стигам до медалите, няма да имам такъв. Това ми бе пети сезон във Франция. Вече е време да се насочим към плажа и почивката”, сподели пред Гонг от Франция Коюмджиева.