България има три наистина класни двойки по плажен волейбол при мъжете. По-точно обаче вече трябва да се каже, че имаше. Гонг научи, че преди два от най-титулуваните ни дуета на плажа Невен Нешев – Николай Колев и Константин Митев – Мирослав Градинаров се разделят. В същото време обаче двамата играчи на Арда (Кърджали) Нешев и Митев сформират нова двойка. Двамата волейболисти се събрали, за да осъществят мечтата си – да представят България на Летните олимпийски игри в Лондон през 2012 година. За малкото време откакто са заедно вече са намерили хора, които ще им помагат, но единствената пречка остава финансирането. За да извоюват виза за Игрите след три години, те трябва да попаднат сред световния елит и да са една от 24-те двойки с олимпийски квоти.

Гонг потърси двамата волейболисти, които през последните години освен с отличните си игри на МТел Бийч Мастърс, привлякоха вниманието и с множеството си титли у нас, на Балкански и други първенства по плажен волейбол.

Ето какво споделиха пред Гонг двамата:

Константин Митев: Говорител на двойката ще бъде капитанът Невен. Решихме се на тази стъпка да станем двойка съвсем наскоро. Просто се намерихме. Поприказвахме си и го направихме, плюс това и двамата сега сме в Кърджали. Тренираме си заедно и имаме условията. Ще са радваме на помощта на всеки един спонсор, който ние пък ще рекламираме от игрището по плажен волейбол в България и по света. Вече намерихме и невероятни треньори по лека атлетика, фитнес, масажисти и т.н. Намерихме си екипа от необходими хора, но ни остана основното перо – финансирането. За да се класираме за Лондон трябва следващите два лета да играем на турнири и на Световните серии, за да трупаме точки. Тези състезания се излъчват по най-големите спортни телевизии, а ние чрез тях можем да рекламираме спонсорите ни. Ще се опитаме да участваме на всеки един турнир, постепенно да намерим място в основната схема на сериите. В момента в Топ 30 има двойки от около 5 държави, което прави 10 квоти за Игрите, а ние може да сме в Топ 50 и пак да вземем виза за Лондон. Имаме наистина страшно голям шанс да успеем!

Невен Нешев: Събрахме се защото си допадаме като характери, височина, фигура, а имаме и много малка разлика във възрастта. Досегашният ми партньор Николай Колев е със шест по-години по-голям от мен. Събрахме се, за да опитаме, да рискуваме, пък дано успеем.

Основната ни мечта е да представяме България на Летните олимпийски игри в Лондон. До тогава обаче има доста време и състезания, които са свързани с финансиране. По отношение на парите е трудно и заради световната финансова криза. Опитваме се да се свържем със спонсори, които да ни подпомогнат. Целта ни на първо време е да намерим финансиране, за да участваме на международните турнири и да трупаме точки и рейтинг, а не ние да изкарваме пари. Искаме да се докажем и ако дай, Боже, се класираме на Олимпиада, трудът ни да бъде възнаграден.

За Олимпиада се класират 24 двойки и една двойка от страната домакин по право. Всеки континент трябва да има поне по една двойка представител, а също така задължително е да са максимум по два отбора от една страна. Това правило ни помага много защото световните сили като Бразилия, Германия и Америка ще могат да има само по две двойки, а това ще позволи на тимове с по-задно класиране да вземат квоти. Вече има и хора, които ни помагат за волейбола в зала – преподавателите в НСА Николай Цветков и Борис Воденичаров.