Шампионът на Русия тази година ще бъде Динамо! Но кое Динамо? Това от Москва или от Казан?

Утре ще стане ясна съдбата на златните медали – дали те ще заблестят на гърдите на Матей Казийски и Теодор Салпаров или съперниците им от дрийм тима.

Победителят в петия решителен сблъсък от 16 часа в руската столица ще стане носител на титлата от тазгодишното издание на Суперлигата.

Клубът от руската столица бе домакин на първите две срещи, след това гостува и сега отново приема съперника си в собствената зала. Резултатът в серията е равен 2 - 2 победи, след като съставите си размениха по една победа като домакин и гост.

Динамо (Моска) може утре да направи златен дубъл този сезон – след като извоюва Купата, а и взе бронзовите отличия от Шампионската лига.

За Матей Казийски и Радостин Стойчев успехът ще означава втора поредна титла от Русия, а за националното ни либеро – първи златен медал в кариерата!

Волейболните фенове дори дадоха ново име на дербито – Казийски срещу Стенли. Това са двамата лидери, заради които шампионатът не е завършил. Журналистите от страната на Владимир Путин си имат свое определение – „Руското първенство = Казийски (Москва) или Купа Стенли?” Те дори написаха: „Големият въпрос сега е „Кой ще вдигне трофея? Казийски или Стенли? Незаменимият български легионер Матей Казийски дали ще може да надхитри и победи дошлия от Ираклис с Лой Бол американски национал? Кой ще успее да облече костюма на Супермен? Или може би на Човека-паяк? Тези двама играчи са абсолютни екшън герои във високобюджетен холивудския филм със заглавие от рода „Спайдърмен 5 – Врагове на мрежата”.

В Русия се питат може ли само за една година да се вдигне толкова много нивото на шампионата? С увеличаване на бюджетите, закупуването на звезди и създаването на супетимове, отговорът е положителен! Последните срещи биха всички рекорди по посещаемост и зрителски интерес.

Привържениците на тима от столицата на Татарстан, която е основана от волжските българи, взеха назаем прякора на американеца Клейтън Стенли – Вълшебната птичка, който записа 29 мача в Русия!

Домакините от Динамо (Москва) са подготвили уникална шоу-програма с участието на талисмана Димо, група „Динамит”, духовия оркестър на Екатерининбург, мажоретки и барабанистки.

Почетният президент на Руската волейболна федерация и заслужил селекционер на Сборная Валентин Жуков коментира: „За мен е чест, че ще има пети подобен волейболен спектакъл! Стигна се до там, че италиански телевизии да искат да излъчват срещата на 13-ти май! В Москва ще има акредитирани журналисти от Апенините. Обадиха ми се дори колеги и приятели от Италия да ме питат за играчите на двата тима. Финалът този сезон надмина нивото от миналата година между Динамо (Москва) и Локомотив (Белгород). И двата финалиста са напълно равностойни, но правилникът не позволява да връчим два комплекта златни медали. Този, който има повече физическа устойчивост, сили, кураж ще победи. Московчани можеха вече да са шампиони, но разколебаването им в четвъртия мач им костна медалите. Ако допуснат още веднъж подобно нещо, Динамо–Транс (Казан) ще вземе титлата. Интересът е огромен, стигна се до това да сменим часа, заради световното първенство по хокей. Всички ще бъдем в залата или пред телевизорите!”

Динамо (Москва) - Динамо-Транс (Казан)
Първи мач - 2:3 (22:25, 23:25, 25:20, 25:22, 15:17)
Втори мач - 3:1 (21:25, 25:18, 25:22, 25:19)
Трети мач - 3:2 (25:23, 24:26, 18:25, 25:21, 15:11)
Четвърти мач - 2:3 (26:24, 25:21, 19:25, 17:25, 16:18)

Междувременно Искра (Одинцово) спечели бронзовите медали в първенството, след като отстрани носителя на Купата на Европейската волейболна конфедерация Факел (Новий Уренгой) с 3 - 0 победи. Локомотив Изумруд (Екатерининбург) пък зае петото място след битка с Динамо–Янтар завършила също с 3 - 0 успеха.