Волейболният ни национал Христо Цветанов заедно със семейството си и Мартин Пенев всеки месец изминават разстоянието от Екатеринбург до София. Причината те да се прибират до България не е от тъга по роднините и близките, а проблем с визите. Този сезон Христо Цветанов и Мартин Пенев играят заедно в руския Локомотив Изумруд във Висшата лига на Русия. От септември до сега се налага клубът да плаща за пътя им, защото все още не може да им бъдат издадени работни визи и те се състезават с туристически.

Към момента тимът им е на първо място във Висшата лига с 11 победи и 3 загуби, като целта е завръщане в елитната Супер лига. Условията на живот предоставени на българите са добри, като Пенев пътува с метро до залата, където тренира. Цветанов след престой в Гърция и Черна гора сега живее със семейството си в третия по големина град в Русия. Дъщеричката му, която е на 3 годинки вече посещава школа по балет.

Ето какво разказа пред Гонг от Екатеринбург Христо Цветанов:

Борим се за влизане в Суперлигата. Продължаваме да сме първи в класирането. Нивото е доста високо, няма финансови проблеми. Като си чужденец, винаги се гледа малко по-различно, отколкото на руснаците.

За три месеца вече два пъти се прибирахме до България за по една седмица, а сега ни предстои за трети път да изминем цялото това разстояние. Имаме проблеми с визите, продължаваме да бъдем с туристически визи. Няма как тези пътувания и седем дни почивка да не влияят на формата ни. Дано да ни издадат работни. Лятото пътуването до родината бе по-лесно, защото имаше по-удобни връзки, но вече не е така.

Очаквах повече от града, но все още температурите са приемливи. Тепърва ни чака руска зима и студ. Голям апартамент и нормални условия имаме, нищо не ни липсва. Мартин по-често пътува с метрото, защото е по-удобно заради задръстванията.

През свободното си време не излизаме от голям търговски комплекс. Дъщеричката ми е добре тук, скоро ще тръгне на детска градина. Сега ходи на уроци по балет и днес бяхме на открит урок, за да видим, какво са научили децата. Беше забавление и я видяхме в нова светлина.

Екатеринбург има много големи фабрики, единият завод е колкото цял жилищен квартал. Много е мръсно тук. Но това са условията, няма друг избор.

Парите определят всичко, това, че се плаща добре веднага си личи. Има достатъчно класни чужденци и руснаци. Суперлигата в Русия е едно от най-силните първенства. При нас във Висшата лига също има чужденци, четири клуба от нашето първенство могат да играят в елита.

Относно националния отбор е добре, че поканиха чужденец за селекционер. Това ще се отрази добре. Работил съм със Силвано Пранди, докато бях в Тренто. Той е много добър човек и треньор. Времето ще покаже, дали ще ме покани в тима.

Екатерининбург