Воденият от българина Цветан Соколов отбор на Кучине Лубе Чивитанова отстъпи на Перуджа с 1:3 гейма (25:16, 22:25, 20:25, 25:27) на финала за Купата на Италия.

Соколов отново беше номер 1 в своя тим, като реализира 22 точки (20 от атака), а 18 добави Османи Хуанторена. Двамата обаче бяха недостатъчни, за да спрат тима на Перуджа. Александър Атанасиевич наниза 20 за Перуджа, а Аарън Ръсел добави 13. Това е и първа Купа на страната за отбора на Перуджа от второто участие на финала. Чивитанова има доста повече опит, като това беше осмо тяхно участие при пет победи, последната през миналата година.

Първата част беше равностойна само в началото, а след 6:6 Чивитанова диктуваше темпото и играчите просто увеличаваха преднината си. Във втория гейм ситуацията не беше различна в началото, а до 9:6 преднината беше за Чивитанова. 4 от тези 9 точки бяха за сметката на Соколов, за когого коментаторът на РАИ възкликна: Българинът е буквално навсякъде. Постепенно играчите на Перуджа след едно прекъсване и смени започнаха да топят преднината, най-вече с два фантастични диагонала на Атанасиевич. Първото равенство дойде при 11:11. След това никой не се откъсна с повече от две точки до 17:17, когато вече Зайцев и Атанасиевич започнаха да намират своя ритъм. Соколов използва неумелата блокада на Зайцев за 19:20, но до края Перуджа контролираше и взе частта с 22:25.

Третият гейм беше тотално за отбора на Перуджа, а дори и Хуанторуена спря да помага на Цветан Соколов, който буквално беше оставен сам да се оправя. Чивитанова в нито един момент не взе лидерството в резултата и логично отстъпи с 20:25. В четвъртата част Чивитанова успя да изравни при 14:14, след което да поведе и дори с 2 точки при 19:17, като последните две точки преди прекъсването бяха на Соколов. Най-напред той получи добра топка в центъра и я заби без съпротива, а след това блокадата на Ръсел не успя да го спре. Грешки на Зайчев в решителните моменти дадоха преднина на Соколов и компания до 23:20, което обаче те не успяха да оползотворят.

Анзани изравни за 23:23, а чудесна атака на българския център изведе отново неговите напред с 25:24 и възможност да бъде вкаран мача в тайбрека. Анзани, ръсел и Атанасиевич обаче нямаше как да бъдат спрени с пасивната защита на Чивитанова и така напълно заслужено по-мотивираният отбор спечели Купата на Италия./БТА