Цветан Соколов официално е част от Динамо Москва. Диагоналът на националния отбор по волейбол премина в столичния клуб от Зенит Казан, с който спечели купата на Русия и зае 3 място на световното клубно първенство в Бразилия. В прекратения заради COVID-19 шампионат Соколов и компания приключиха на второ място след Локомотив Новосибирск на Пламен Константинов.

"Нашият нов състезател Цветан Соколов е в топ 10 на най-добрите диагонали в света. Той е много силен играч и е лидер на националния отбор на България. Притежава добри физически данни и мощен сервис. Уверени сме, че през следващия сезон в Динамо той ще успее да покаже пълния си потенциал и да добави мощ и стабилност на позицията диагонал", споделя главният треньор - Константин Брянски.


Цветан Соколов в Динамо Москва. Това факт ли е вече? 

Да, факт е. Вече мога да го обявя официално. Договорът е за две години.

 

Има ли някаква специална причина да напуснете Зенит?

Нищо специално, просто договорът ми изтече и исках да направя някаква промяна. От Динамо ми направиха добра оферта и съм доволен. Освен това предпочетох да съм в Москва - голям, хубав град. А и няма да се налага да сменям държавата, в която ще играя. С изключение на бившия национал Бережко, отборът на Динамо е млад, обновен и има големи цели.

 

Какви са целите? 

Титлата, разбира се. Всеки иска да стане шампион и това е съвсем нормално.

 

В Динамо ви обявиха за новобранеца в отбора. Чувствате ли се засегнат от подобно определение след кариера като вашата? 

Не, това е съвсем нормално. Аз съм нов в отбора. Новобранец.

 

Световен клубен шампион, титла на Италия, какво още може да ви мотивира? 

Всеки спортист иска да печели нови титли. Аз имам Kупа на Русия, но искам да стана шампион, както и да взема Суперкупата. Като нов в отбора желанието ми е да оставя нещо след себе си в Динамо и смятам, че това се отнася за много други.

 

Матей Казийски и Теодор Салпаров спечелиха с Динамо Kупата на Русия през 2007 година. Ще се превърнат ли в традиция успехите на български волейболисти в клуба? 

Да, знам. Искам и аз да оставя следа в историята на успехите, които клубът е постигнал. 

 

Варна, олимпийската квалификация, решителният мач с Бразилия. Сервисът ви излезе в аут на мачбол. Спомняте ли си още за този момент? 

Да, сервисът излезе в аут и това е факт. Но предишният бе ас. Монетата винаги има две страни. В случая не се получи, но така е в живота - има и бяло, и черно. Винаги има “ако” и няма смисъл да коментираме какво можеше да стане. 

                   

Как изкарахте задължителната карантина след завръщането от Русия? 

По цял ден у дома. Предимно с компютърни игри, четене и тренировки, доколкото бе възможно.

 

И с нов имидж...   

Да. (Смее се.)

 

Много известни спортисти пускат в профилите си как тренират у дома.   

Е, аз не съм много активен в социалните мрежи. Рядко ги ползвам.

 

Има ли някаква яснота кога ще се присъедините към Динамо. Макар че сезонът наскоро бе прекъснат. 

                  
Не, не сме говорили за евентуален сбор. Още не съм се чувал със старши треньора. Не е ясно и кога ще започне следващият сезон. След като олимпиадата бе отложена за 2021 година, не е изключено да има промени и в датите за първенството на Русия./24 часа