31 януари 2010 година бе повече от успешен ден за българите в Италия! Наши таланти вдигнаха Купата на страната и в Серия А1, и в А2 в препълнената зала в Монтекатини пред доста родни фенове с български знамена.

Радостин Стойчев изведе БГ-Тренто с Матей Казийски и Цветан Соколов до триумф и взе единствения липсващ до сега трофей в кариерата им и витрината на клуба.



Направилият пробив в националния ни тим Виктор Йосифов пък спечели Купата на Италия в Серия А2 с Рома.

В българското дерби на финала в елита Казийски и Соколов под диктовката на Стойчев с Тренто се наложиха над Кунео на капитана ни Владимир Николов с 3:1 гейма (28:26, 25:15, 20:25, 27:25) за почти два часа игра пред 5000 зрители, като спечели Купата и занапред ще трябва вече да дублира трофейте си.

Доста от участниците в мача бяха дебютанти във финал за Купата, но шоуто бе 100%. Лидерът в Серия А1 Тренто срещна съпротивата на втория в класирането Кунео, който пък се бе устремил към пети подобен трофей. Любопитно е, че и част от днешните противници до скоро бяха съотборници.



В началото на мача първото техническо прекъсване дойде при 8:6 след точка на Матей, последва ас на българския посрещач. Съвсем скоро №8 в състава на Кунео Владимир Николов контраатакува и реализира втората си точка, с която почти настигна Тренто. Равенството дойде при 14:14 след наистина невероятно продължително и атрактивно разиграване, при което двойната блокада на Кунео хвана Матей. След 17:17 обаче Николов и компания успяха да обърнат развоя на резултата и взеха аванс от 3 точки (21:18). Съставът на Стойчев отговори обаче с четири безответни точки за нов обрат – 22:21. При 23:23 влезе и трети българин на трицветното зелено-бяло-червено поле – Цветан Соколов. Кунео изпусна гем-бол, а такъв за Тренто направи Казийски след ас за 25:24, но при втория си начален удар сгреши. Владо също прати в аут и така с 28:26 Тренто поведе с 1:0 гейма.

Световният и европейски клубен шампион дръпна с 8:4 точки при първото техническо прекъсване на втората част. Казийски пък направи аванса на тима си 6 точки – 11:5. Рено Ерп смени Матей при 15:9, но се върна при 18:12 и веднага реализира 19-тата точка за тима си. Тогава пък за Кунео Николов и Грбич седнаха на пейката за почивка. Майте хвана Педа с единичен блок за 21:13. Цецо Соколов смени Висото при 22:15. Николов атакува в аут и така след 25:15 Тренто вече дръпна с 2:0 гейма.

С натиск и 6:2 за Кунео стартира третата част. За тима втори в първенството на Апинините, Вайсман имаше болки в корема вчера, но дори след серия от инжекции не се появи на полето в Монтекатини и днес. На второто техническо прекъсване пък авансът на Николов и компания бе 6 точки след точка на българския капитан (16:10). Владо направи отлична серия, в която прибави и ас за 21:15. А геймът бе спечелен от Кунео с 25:20.



При нов пасив за Тренто Стойчев даде кратка почивка на Казийски в началото на четвъртата част. В търсене на пета Купа на Италия за Кунео българският диагонал даде максимум от играта си в този гейм, като реализира доста от атаките си след пасове от Грбич, който до миналата година бе в Тренто. След точката ни Николов за 13:11, Казийски със свежи сили постигна обрат - 14:13 за Тренто с помощта и на Бирарели. Последваха драматични обрати, при един от тях Николов даде нов аванс за Кунео – 21:19. Матей веднага реагира и реализира, а Андреа Сала пусна ас за Тренто и дойде ново равенство – 21:21. Матей се разписа и за следващото при 22:22. Бразилецът Висото пък директно от сервис направи 23:22 за тима на Радо Стойчев, от другата страна на мрежата Луиджи Мастранджело пък заби ас за 24:23, но при втория сбърка. Серията от асове продължи с такъв на Матей – мач-бол при 25:24, но и той при следващия сгреши – 25:25. Тренто спечели Купата от втори мач-бол с 27:25 точки и 3:1 гейма.



За Най-полезен в мача бе обявен Леандро Висото, постигнал 20 точки. с една по-малко завърши Казийски. Влади Николов бе най-добър за Кунео с реализирани 20 точки.

Така след шампионска титла, триумф в Европейската шампионска лига и Световното клубно първенство, Тренто под ръководството на Радостин Стойчев и с играта на Матей Казийски спечели всичко, което може да се спечели по света. Единственият липсващ до днес трофей – Купата на Италия вече ще бъде прибавена във витрината на клуба с президент Диего Мосна.



Владимир Николов заслужи също доста поздравления за играта си в район Тоскана този уикенд. Вчера Тренто би с 3:0 Модена на националния ни селекционер Силвано Пранди и помощника му Камило Плачи. Двамата специалисти изгледаха финала тази вечер заедно с менажера на отбора ни Евгени Генчев. Кунео пък снощи си справи на ½-финал със Сислей Тревизо.

По-рано пред деня в залата в област Тоскана 4700 видяха как друг българин - Виктор Йосифов под треньорството на италианската легенда Андреа Джани вдигна купа. На финала за трофея в Серия А2 младият и талантлив център на националния ни тим с екипа на Рома и съотборници като Иван Зайцев, Радел Пой и Ясер Портуондо отнесе Болоня с 3:0 гейма (25:15, 25:21, 27:25) и вдигна трофея във втория дивизия.