Божидар Славев е българин, но с френски паспорт. Божо е национал на петлите. На Световната лига бе титуляр и показа класа. От години се състезава във френския шампионат, сега ще облече екипа на Тулуза. Роден у нас и на 7 години заминава за Франция с родителите си. Първият му договор е с тим в област Бургундия. Минава през младежките гарнитури, докато тази година не бе взет от селекционера Филип Блен. Висок е 203 сантиметра, на 23 години, определят го като универсален волейболист, но най-често в националния е посрещач, конкурентът на капитана Стефан Антига. Учи мениджмънт и след две години го чака дипломиране. Традиция за него е през лятото да се прибира в България за по месец.

Сблъсъците България – Франция на волейболното поле са по-различни за него – играе за французите, но не е безразличен към българите. Ако не сме съперници вика за нас.

В края на седмицата отново ще изпита емоцията да се противопостави срещу играчите от родината му. Всичко това на приятелския турнир „Купата на Франция” в Париж от 30 август до 1 септември. Причината състезанието да бъде преместено от обичайния град Бове в столицата е по-лесното транспортиране на отборите.

„Аз съм Боби за французите и Божо за приятелите. Искам всички да знаят, че не забравям България, но това е живота. Тук във Франция се установих. На другите спортове съм за българите, а на волейбол тимът е на второ място, след този, в който играя. И на 1 септември ще има по-странна тръпка – мач срещу България, няма как, ще търсим победата. Сложно е”, сподели пред Гонг Божидар Славев от подготвителния лагер на Франция в Париж.

В момента – 9 дни преди шампионата на Стария континент, сънародникът ни с френско гражданство има здравословни проблеми, които обаче няма да му попречат да участва на приятелския турнир и Евро 2007 в Русия.

„Навехнах глезен, но ще се оправя. Имаме в тима и други контузени – някои се оплакват от колена, рамена. Стартирахме подготовка на 31 август на базата на френския национален отбор по футбол. Оттогава имахме само 3-4 почивни дни. После отидохме в националния център в Монтпелие, а сега вече сме в Париж и тренираме в зала „Пиер де Кобертен”. Началото на лагера бе трудно, но вече сме по-добре. Играхме само една контрола – с Австралия. Беше лесно, бихме 3:0 (5:0) гейма. Едва ли на европейското ще мога да бъда в основния състав, тъй като Стефан Антига е добре и е по-опитен, но ще са боря. Лидерите ме приеха отлично в началото и много ми помагат, това не го очаквах. При нас е по-различно обаче – във Франция волейболът не е толкова популярен, нямахме и среща с феновете преди турнира” разкри още Славев.

Божидар следи изкъсо това, което се случва с родния волейбол. „ На Евро 2007 България ще се представи добре. Трябва да върви, колкото може по-добре и нагоре. Българският национален отбор по волейбол е по-добър от този на Полша, но просто играят по-силно, докато поляците правят по-малко грешки. Българите и ние с френския тим трябва да си върнем на Полша заради предишните ни загуби от тях! За моя тим целта е да завършим първи в групата в Санкт Петербург, няма да е лесно, но после ще имаме по-слаби съперници отколкото България. В личен план искам успехи с Тулуза и да участвам на Летните олимпийски игри” завърши Славев пред Гонг.

Програма на турнира „Купата на Франция”:

30 септември:

19 часа Франция – Холандия

21 часа България – Полша

31 септември:

19 часа България – Холандия

21 часа Франция – Полша

1 септември:

16 часа Полша – Холандия

18 часа Франция - България