Италианският авторитетен вестник "Гадзета дело Спорт" посвети материал на волейболния ни национал Александър Николов, който от този сезон играе в редиците на шампиона на Италия Лубе Чивитанова. Изданието припомня, че когато Матей Казийски е станал за първи път шампион на Италия през 2008 година, малкият тогава Алекс още дори не е бил тръгнал на училище. Казийски играеше тогава редом до бащата на Алекс - Влади Николов, и под ръководството на треньора Радо Стойчев.

"Не знам дали съм очаквал да постигна такива резултати, но със сигурност съм доволен", казва пред изданието 10-годишнтият българин.

"В началото на сезона усещах, че трябва да ми помагат при посрещането, вече мога и аз да помогна на отбора. Но това е плодът на многото работа, която вършим в залата всяка седмица", усмихва се Алекс.

"Вярвам, че Лубе е голям отбор, въпреки че се подмлади много тази година. Мисля, че показахме, че можем да сме на нивото на най-добрите, като Перуджа и Тренто", казва още Николов.

Той започна сезона като резерва, но намира все по-често място сред титулярите на тима. "Когато играеш на тази позиция, няма друг вариант освен да искаш да ти вдигнат топката и в горещите моменти на мача", смята българинът.

"Трябва да си сигурен в себе си и на терена, за да вдъхнеш доверие и на съотборниците си. Откакто е започнал сезона, се чувам почти всеки ден с баща ми. Говорим за волейбол, но и за други неща. Ч3есто е критичен към мен и играта ми на терена, но мисля, че така е правилно. Понякога ми говори като баща на син, понякога като треньор на състезател. Приятно ми е, че ми казва тези неща", разкрива тийнейджърът.

"Не знам дали може да се каже, че Матей Казийски е пример за мен. Със сигурност говорим за най-големия волейболист, която България е имала. Той  е най-добрият модел докъде може да се стигне и да се печели. Нормално е всеки млад българин да иска да прилича на него", завършва Александър Николов.