За първи път в съвременната история на българския волейбол трима родни играчи се класираха за финалите на най-престижния европейски клубен турнир. Българската школа ще бъде представена също така за първи път от треньор начело на тим участник в разпределението на медалите в Шампионската лига.

Пламен Константинов и Матей Казийски за втори път в кариерата си ще играят във финална четворка на ШЛ. Към тях в Прага ще се присъедини и Красимир Стефанов, който пък вече има медал от евротурнир – бронз от Купата на Европейската конфедерация през 2008 година с Будванска Ривиера.

Радостин Стойчев, който бе в ролята на помощник треньор на Владимир Алекно на финалите в Рим, прибави към визитката си историческо класиране на италианския Тренто на финалната фаза за европейската клубна титла. Водилият за последно у нас Славия специалист е първият български треньор, който ще изведе тим на полуфинал в Лигата.

Правилникът на надпреварата предотврати български 1/2-финал и така Гибона може да срещне Матей и Краси чак на финала на 5 април в Чехия. След като два клуба от Апенините намериха място във Файнъл фор, те автоматично оформят едната двойка. В другата Ираклис на Мъжа на 2008 година чака да разбере съперника си измежду Искра Одинцово и СКРА Белхатов.

Тренто ще търси отстраняване и на лидера в Серия А1 Лубе Банка Мачерата. Досега шампионите отстъпват само на една точка от Лубе в класирането в Италия. През настоящия сезон Казийски и компания си размениха с тима на Валерио Вермилио, Себастиан Швидерски, Мирко Корсано, Мартин Лебл и Игор Омрсен по една победа и една загуба. На 26 октомври Тренто би с 3:1, на 18 януари падна с 0:3 гейма.

Тренто стигна до историческия полуфинал, след като снощи отстрани в българското четвъртфинално дерби Смилен Мляков и Ченстохова. Италианците записаха чист успех с 3:0 гейма – 25:19, 25:14, 25:12. Това бе 10-и успех от 10 срещи за тима на Радостин Стойчев. Казийски завърши със 7 точки, Краси Стефанов, който остана резерва пък се отчете с 5. За поляците Мляков почна като титуляр, но игра само през първата част и реализира 3 точки.