Европейската волейболна конфедерация CEV утвърди формата на Европейската лига за мъже и жени за 2022 година. Част от представителите на континенталните федерации пристигнаха в Люксембург, а други се включиха онлайн заради различни рестрикции в държавите си.

„С всяка година ние се стараем да развиваме Европейската лига въпреки тежките времена, в които живеем", каза Александър Боричич, президент на CEV. "Най-хубавото е да има публика, където е възможно. Призовавам националните федерации да споделят мнения и възгледи как можем да се развиваме“, допълни той.

Златната европейска лига отново ще е от по 12 отбора при мъжете и жените. Всеки от победителите ще получи по 125 000 евро от наградния фонд. Отборите ще бъдат разделени на три групи по четири, като мачовете ще стартират на 25 май. Финалният турнир при мъжете ще е в Хърватия, а при жените – в Украйна. Шампионите, заедно със златните медалисти от изданието през 2021-а, ще добият право на участие в Чалъндж турнира (FIVB Volleyball Challenger Cup) през лятото от 2022 г. В него участниците ще се борят за една квота за присъединяване към Волейболната лига на нациите през 2023 г.

В Сребърната европейска лига ще участват седем мъжки отбора, а финалите ще приеме Унгария. При жените тимовете са пет. Шампионите за 2021 година са България и Турция при жени и мъже в Златната европейска лига. Босна и Херцеговина и Дания триумфираха в Сребърната европейска лига – при жени и мъже и сега ще участват в Златната.