Селекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов набеляза много проблеми, които стоят пред отбора преди да е стартирал сезонът за „трикольорите“.

Тези проблеми обаче не са толкова от спортно-техническо естество, колкото от липсата на реконструирана зала във Варна, място за подготовка, екипировка, както и невъзможността да се използва Арена Армеец заради големите наеми.

Пламен Константинов даде пресконференция заедно с Виктор Йосифов. Националният тим стартира подготовка в понеделник, 4 май.

Селекционерът обяви, че в щаба на отбора се завръща д-р Юлиан Карабиберов като кондиционен треньор. Той отговаряше за медикаментозното възстановяване на националните на 3 Олимпиади – през 1992, 1996 и 2008 година. В същото време наставникът каза, че няма да разчита на Алесандро Пироли, който беше досегашният му помощник.

„Реконструкцията на залата във Варна ми обърка плановете. Всяка седмица ще се местим в различни зали, а това ще накъса подготовката. Трябваше двата отбора да се готвим във Варна. Все още не се знае дали ще е готова залата (Дворецът на културата и спорта) дори за Световната лига“, сподели още треньорът.

„Определени компромиси трябва да се правят, но не и да се стига до крайности. Екипировката не е дошла, има забавяне в плащането. Асикс не правят компромиси. В момента Асискс Европа работи така – не е ли платено, няма да изпратят нищо. Официални екипи имаме, голи няма да играем, въпросът е с останалата част от екипировката, надявам се, че ще се реши въпросът“, коментира Пламен Константинов.

„Седи един паметник тук, Арена Армеец, финалите там можеха да се направят, но никой не се наема заради тези цени. Ако трябва да се играе Световна лига там, за;ата трябва да се наеме за известно време, не се наема за деня на състезанието. Като сметнеш цената – става невъзможно да се плаща. Но може да се помисли. Идеята беше да имаме спортна зала, а тя трябваше да бъде достъпна. С добър мениджмънт, тя може би е добре да покрива загубите, които биха довели едни спортни състезания. Може да се изкарва от изложения, от концерти, а след това те да финансират спортните състезания.“

„Приоритет ще дадем на финалите на Световната лига. Последната информация от Андрей Жеков от Румъния, че няма счупване на пръстите, а само навяхване. По-голямото ни притеснение е с Цецо Соколов. Това, което ни изпратиха от Италия, становището е, че с това рамо в момента не може да играе“, коментира още Пламен Константинов.

„Анализирали сме представянето си миналата година. Според мен, един-два момента решиха цялото Световно първенство. Анализът е този. Момчетата тренираха с огромно желание. Мачът с Канада можеше да обърне потока. След загубата на мача с Германия, загубихме това, за което бяхме тръгнали и мотивацията изчезна.“

„Лидерът в един отбор не се назначава, той проявява лидерските си качества сам. Аз не искам да посочвам кой трябва да бъде лидер, имаме момчета с качества, които могат да бъдат лидери на отбора. А ние трябва да им помогнем да намерят тази увереност. Лидерът трябва да се прояви“, каза още Пламен Константинов.

„Ако Боян успее да набере игрова практика ще попадне в плановете за Европейското първенство. Започнал е да играе с топка в Гърция, но на този етап не е готов за мачовете от Световна лига и Европейските игри. Ще настоявам след като Боян се завърне в България да дойде при нас и да води целенасочена подготовка с мъжкия национален отбор, за да сме в час какво му е състоянието и кога може да бъде използван“, обяви селекционерът. 

Селекционерът на националите ни коментира, че договорът му с клубния му тим Губерния (Нижни Новгород) е изтекъл и самият той не бърза да подпише нов. Треньорът е решил да изчака преди стартирането на евентуални преговори.