Отборът на Дея Спорт започна с победа участието си в европейския клубен турнир по волейбол Challenge Cup. Като гости бургазлии се наложиха с 3:1 (22:25, 25:22, 25:22, 25:22) над словенския Триглав Кран.

По този начин българският тим ще се нуждае от спечелването на само два гейма при домакинството си след седмица в реванша, за да се класира за 1/16-финалите.

Мачът в Кран започна силно за българския отбор, който поведе с 5:0 точки. Постепенно обаче Дея изпусна инициативата и макар да водеше с 20:17, загуби първия гейм. Словенците направиха серия от шест поредни точки, която обърна гейма в тяхна полза.

Вторият гейм отново започна по-добре за българите, които имаха аванс от 11:3 точки. При 15:5 всичко изглеждаше решено, но Триглав стопи почти целия си пасив. Изоставането на словенците падна до две точки при 24:22, но този път до обрат не се стигна.

В третия гейм Дея отново успя да отвори преднина сравнително рано. Тя гравитираше около 4-5 точки през втората половина на гейма и той приключи при 25:22 в полза на българския представител.

Единствено в четвъртия гейм Триглав успя да вземе ранен аванс. Словенците водеха през почти целия гейм, но опитният български тим направи обрат в края, за да спечели трети пореден гейм с резултат 25:22.

За Дея най-резултатен беше Николай Николов със 17 точки. Още 10 прибави Матеус Коща.

В тима на Триглав се отличи черногорецът Джордже Йовович с 18 точки.

 

БТА / Автор: Георги Крумов