Нефтохимик 2010 спечели с категоричното 3:0 (25:13, 25:11, 25:15) у дома срещу Струмица в първи мач от квалификационния турнир за Шампионската лига по волейбол, който се провежда в зала "Младост". 

В началото на първия гейм Нефтохимик поведе с 3:1 след силна атака на пакистанския диагонал Мурад Хан и страхотен блок на Венцислав Рагин. Разликата нарасна до 10:6 за българските шампиони след блокада и контра през центъра на Денис Чавдаров. Въпреки прекъсването за треньора на Струмица Кирил Ричлиев, преднината на бургазлии набъбна до 12:6, а след това до 16:8 след атака в аут на Владо Милев и успешна блокада на Стефан Иванов. След това наставникът на Нефтохимик Атанас Петров направи двойна смяна и пусна в игра Светослав Станков и Венелин Кадънков, а впоследствие се появи и Георги Петров. Предимството на бургазлии, обаче, набъбна до 22:10 след атака на Кадънков и нов блок на Чавдаров. В крайна сметка Нефтохимик спокойно затвори гейма в своя полза при 25:13 след сервис в аут на Дийн Глобоцки от гостите.

И втората част започна отлично за Нефтохимик, който дръпна с 5:1 след нови две атаки на Мурад Хан и аут на Славе Наков от Струмица. Преднината стана 7:2 за бургазлии, което накара треньора на гостите Кирил Ричлиев да вземе ново прекъсване. Въпреки това, последва атака в аут на Владо Милев и отлична тройна блокада на домакините и 9:2. Предимството на Нефтохимик продължи да расте до 13:4 след нови силни изяви в атаки на Мурад Хан при серия от сервиси на Стефан Иванов. Резултатът стана 18:8 след поредна успешна блокада, този път на Венци Рагин, а след това 23:10 след мощна атака на Стефан Иванов и контра на резервата Александър Кордев. Нефтохимик без проблеми спечели и втората част с разгромното 25:11 след технично отиграване на Мурад Хан.

start-photo.bg
47 снимки

И третия гейм стартира ударно за българските шампиони, които бързо поведоха с 8:3 след нови силни изяви в атака и на сервис на Мурад Хан. Двата тима продължиха напълно равностойно до 14:9 след поредна мощна атака на Мурад Хан. Разликата се запази до 16:12, след което нарасна до 20:12 при сервис на Марсел Лукс, а след това стана 22:13 след ас на Александър Кордев. В крайна сметка Нефтохимик спокойно спечели гейма с 25:15 след нов ас, този път на Виктор Недялков, а с това и мача с 3:0.

Над всички за Нефтохимик бе Мурад Хан със страхотните 18 точки (4 блока, 2 аса и 92% ефективност в атака!) за победата.

За Струмица играещият президент на клуба Владо Милев завърши със скромните 9 точки (1 блок, 33% ефективност в атака и 28% позитивно посрещане).

Утре (28 октомври) Нефтохимик ще изиграе втората си среща на турнира срещу унгарския Фино (Капошвар), който по-рано днес започна с успех над Будва (Черна гора) с 3:1 гейма. Двубоят е отново от 20,00 часа. Преди това от 17,30 часа ще играят отборите на Струмица и Будва.

Първите два тима от крайното класиране в групата ще продължават напред във втория кръг на квалификациите за ШЛ, където ще се играе също под формата на турнир.