Старши треньорът на Марица Пловдив Иван Петков бе гост в студиото на DIEMA SPORT и разказа интересни детайли по пътя на тима до групите в Шампионската лига.

"Мисля, че всички трябва да се гордеем с това, което постигаме," заяви Петков. "Това е истината - спортът е социален феномен, спортът е за зрителите. За обществото. И колкото повече деца влязат в залата, толкова по-добре си вършим ние работата."

"Не сме свикнали да сме под светлините на прожекторите. Нашата работа е в залата, да развиваме проекта," добави той.

Петков коментира и съперниците в груповата фаза на ШЛ - Динамо Казан, Хемик и Визура.

"На първо четене, много силни съперници, за Динамо Казан всички знаят, висока топка е. Ние ще се подготвим, най-малко да ги затрудним. Ние имаме шансове. Не изключвам този мач. Хемик от Полша доминира в полското първенство, разполага с най-доброто от полския волейбол. Не съм детайлно запознат с отбора на Визура, имат само сръбски състезателки, някои от тях много млади. Когато дойде времето, ще коментираме. В никакъв случай не искаме да сме аутсайдер."

Иван Петков коментира и квалификационните мачове, които изигра Марица, преминали доста емоционално и с много обрати. Той разказа интересни подробности за развитието на тези сблъсъци, които Марица спечели със златни геймове. Петков отчете значението на начина на подготовка - изключително насочена към специфичния противник - и в Европа, и в България.

Наставникът се върна и към началото на проекта Марица, от преди 7-8 години. "Сега целта ни е вече Марица да се утвърди в Европа. Дали ще играем всяка година в Шампионска лига или да гоним по-предно класиране в Купата на ЦЕВ, искаме Марица да е в кръга на европейския волейбол."

"Конкуренцията в България не е такава, каквато трябва да бъде. Но не искам да омаловажаваме работата на нашите колеги. И не можем да се оправдаваме с това за мачовете в Европа."

Иван Петков отговори и на критиките, че Марица не разчита на свои състезателки и не произвежда млади волейболистки: "Не мисля, че тези 16 отбора в Шампионската лига имат много местни състезателки, производство на школата. Хубаво е да те критикуват, това е нещо градивно. Но не мисля, че нашата школа не произвежда волейболистки. Ние определено искаме да работим с българки. Но тези, които са на много високо ниво играят в чужбина и ние не можем да им предложим финансови условия."