Българският волейболен шампион Хебър (Пазарджик) елиминира Гуагас (Лас Палмас, Испания) 3:2 (25:20, 25:27, 24:16, 25:18) и 15:13 в златния гейм. Така българските шампиони преодоляха успеха на Гуагас (Лас Палмас) в първия мач с 3:0 и продължават във втория кръг на волейболната Шампионска лига за мъже. Следващият съперник на хебърци е Шахтьор (Солигорск) от Беларус.

Общо взето Хебър беше по-добрият отбор, имаше по-солидни аргументи почти във всички компоненти на играта. В атаката нашите имаха над 68 процента успеваемост, а също така солидно се представи и посрещането и защитата.

Най-резултатни за отбора на Хебър бяха Брадли Гънтър и Якопо Масари, вкарали по 19 точки за Хебър. Тодор Алексиев добави 17, а Николай Къртев остана с 12. Тотален доминатор за испанците беше Йосвани Ернандес с 28 точки.

Испанският отбор спечели първата среща с категоричното 3:0 гейма и за пазарджиклии беше задължително да бият с 3:0 или 3:1, за да се доберат до т.нар златен гейм и чрез него да преодолеят съперника.

След стандартното равностойно начало, домакините наложиха преимущество в първия гейм. Иван Станев даде преднина на Хебър при 6:5, след това Николай Къртев атакува през центъра за 8:6. Борха Руис атакува в мрежата и Хебър поведе с 3 точки при 11:8. След това Гаугас изравни резултата при 13:13 след втора поредна мрежа свирена на домакините само до този момент на мача. След това хебърци дръпнаха и поддържаха преднина от две точки при 19:17, 21:19. Но последните три точки в гейма бяха на Тодор Алексиев, който осигури преднина от 1:0. Най-напред атакува мощно от зона 4 по диагонала, след това предизвика блокаут, а накрая отново диагонал не остави шансове на испанците за 25:19.

Втората част на мача мина доста драматично, с постоянни обрати и в крайна сметка испанците я спечелиха с 27:25. Българите поведоха в началото и държаха инициативата до 20:18, най-вече заради грешките на испанците в атака. Тодор Алексиев и Брадли Гънтър държаха равенството до 23:23, а след това и благодарение на атака в аут на Йосвани Ернандес Хебър стигна до 24:23 и гейм-бол. Но Якопо Масари, Ернандес и Хорхе Алманса обърнаха развоя до 1:1 гейма.

Третата част започна по инерцията на края на втората и преднина от 3:1 и 7:5, но българите обърнаха при 10:8 и взеха нещата под контрол, за да победят в най-убедителната си част 25:16 и 2:1 гейма.

Четвъртата част беше за Теодор Салпаров, който доказа класата и опита си и помогна за стегнатата защита. Мощна атака на Алексиев и технично пускане на топката на Станев обърнаха развоя до 12:10, а след това добре се включиха Гънтър и Къртев. Българите притиснаха противника и той започна да греши, за да спечели с 25:18. Което пък означаваше златен гейм за определяне на крайния победител.

"Златният гейм" започна с предимство на испанците, които поведоха с 5:3 и 7:5 най-вече заради мощния Ернандес и за Масари. При 6:8 централният блокировач на българите Виктор Йосифов прати къс сервис в мрежата, но Сесар обаче му върна жеста и така остави надеждите живи на Хебър. Иван Станев с мощен ас и спиране на атаката на Хорхе Алманса обаче докараха нещата до равенство- 9:9.

Хебърци обаче с включването на Стойко Ненчев стигнаха до точка от атака, а след това и при грешно разиграване на Лас Палмас резултатът стана 13:11. Двата отбора си размениха точки, но решаващата намеса за крайния изход направи най-добрият в състава на гостите- Йосвани Ернандес, който прати топката в аут от начален удар и пазарджиклии биха с 15:13.