Новият шампион на България за първи път ще получи право на директно участие в груповата фаза на Шампионската лига от новия сезон, съобщиха от волейболната федерация.
"За изкачването ни в ранкинга помогна много представянето на Хебър в последните години. Откакто турнирът е в сегашния си формат, българският първенец нямаше запазено място. През 2016 г. Марек участва за последно директно в групите. Тогава обаче форматът беше различен.

България е на осма позиция със 111 точки, събрани в периода 2021-2023 година. Също с по един тим в групите ще бъдат седмият Франция и деветият Чехия. С по три представителя са Италия и Полша, както и Русия, чиито отбори са със забрана да участват в международни състезания. По два са тимовете от Германия, Турция и Белгия.
 
България ще има един мъжки тим в Купата на CEV и в два в Челъндж Къп. За тях сме 11-и в ранкинга.

При жените също имаме отбор директно в групите на Шампионската лига. Там досега е участвал само Марица, който преди два дни направи престижна победа като гост над унгарския Вашаш – 3:2. България е на девето място в ранглистата. Няма да има наш дамски представител директно в турнира за Купата на CEV, а един в Челъндж къп", написаха на официалния сайт на БФ Волейбол.