„България и българската волейболна култура е по-голяма от тази на Франция” заяви пред Гонг дългогодишният капитан на Тур Лоа де Кергрет. Той заедно със съотборниците си пристигна у нас за мача с ЦСКА за Шампионската лига. Българо-френската среща е в четвъртък от 19:30 часа в Самоков.

193-сантиметровият плеймейкър през последните пет години носи екипа на Тур и заедно с Владимир Николов през 2005 вдигнаха купата в Шампионската лига. Тогава французите се наложиха над домакина Ираклис с 3:1

„Имахте и имате отлични играчи на световно ниво. Срещал съм доста класни българи и знам за такива в Русия, Италия, Франция. Играл съм с трима наистина големи български волейболисти - Владимир Николов, Пламен Константинов и Иво Гаврилов. Наистина не мога да кажа кой от тях е по-добър. И тримата са страхотни и всеки от тях си има своя период, в който е бил най-добрия български волейболист. Това за мен са трима ви най-значими играчи”, допълни разпределителят, който не пропусна да разкаже за страхотните си спомени с български противници и съотборници

Ето какво каза благородникът Лоа де Кергрет пред Гонг:

- Добре дошли в България. С какви очаквания идвате за мача с ЦСКА в четвъртък?

Ще се опитаме да спечелим мача си в четвъртък. Идваме с идеята да вземем втора победа в Шампионската лига. Идеята ни е да се класираме за следващата фаза на турнира, а за това ни е необходима победа тук в България. Знаем, че ще е трудно, но ще направим максималното, за да успеем.

- Това ви е пети сезон в Тур. Преди четири година заедно с Владимир Николов стигнахте до златото в Шампионската лига. Какви са спомените ви от това време?

Беше наистина добър сезон за нас тогава. През времето, в което съм Тур станахме трети, втори и първи в Шампионската лига. Стигнахме и до титлата във Франция. Спомените ми са страхотни. И с Владо и с всички останали момчета от отбора тогава поддържаме връзка. Чуваме се през определен период, за да научаваме новините около себе си. Наистина бяха добри времена.

- И сега в тима ви има едно българско име – Атанас Таркаланов. Какво мислите за този млади волейболист и каква е ролята му?

Доста е по-различна ситуацията с него. Той е млад и ролята му е да ни помага в тренировките. Все още не влиза в отговорните мачове, а играе във втория ни отбор. Наистина ни помага при тренировките и имаме нужда там от него. Към момента той не е играч на международно ниво, както беше Владо например преди в тима, но Атанас ни помага много и ни позволява да правим наистина сериозни занимания. Ако продължава така, ще успее.

- Какво е мнението ви за българския волейбол?

Не знам много и не познавам всички клубове от българския шампионат защото никога до сега не сме играли в Шампионската лига с някой от тях. Но често съм играл срещи българския национален отбор, а и често съм играл срещу българи в различни надпревари. За волейбола в България знам нещо, което е общоизвестно - имахте и имате отлични играчи на световно ниво. Срещал съм доста класни българи и знам за такива в Русия, Италия, Франция. Волейболната култура показана от българите е по-голяма от тази на Франция.

- Кой е най-добрият български волейболист, който познавате?

Играл съм с двама наистина големи български волейболисти, а дори може да са трима. Те наистина са световни имена с международна слава. Това са Владимир Николов, играл съм с Пламен . . . Пламен Константинов, а също така с Иво Гаврилов в Италия. Наистина не мога да кажа кой от тях е по-добър. И тримата са страхотни и всеки от тях си има своя период, в който е бил най-добрия български волейболист. Това са моите трима значими български играчи.

- Какво знаете за отбора на ЦСКА?

За момента абсолютно нищо! Все още не сме гледали видео. Видях, че имат някои играчи, които познавам и съм играл срещу тях преди време. Но не съм виждал нищо от играта на ЦСКА, ще имаме видео, когато се настаним в хотела си.