Мъжкият отбор на  КВК Габрово (Габрово)  победи като домакин Префаксис Менен (Белгия) с 3:2  (25:17, 24:26, 23:25, 25:22, 15:13), а в последствие в  Златния гейм габровци взеха крайната победа с 16:14,  в мач-реванш от осминафиналите на европейския турнир за Купата на ЦЕВ.

С този успех габровци реализираха исторически успех, като се класираха за четвъртфиналите на европейската надпревара. В следващия етап те ще срещнат победителят от двайката Малие Мили Пиянго (Турция) - Джердап Кладово (Сърбия). Двата тима играят мач-реванш на 12 декември, като в първия двубой турците взеха победа с 3:1, пише bgvolleyball.com.

Вицешампионът на България отбеляза страхотно начало в мача, като доминираше изцяло в първия гейм. Предимството на българите бе в добрия начален удар, комбиниран с отлична блокада, от която габровци реализираха пет точки. Второто техническо прекъсване дойде при 16:14 за габровци, след което те реализираха серия от пет последователни точки и напълно преклониха съперника.

Добрата игра на нашите продължи и във втората част, като те отново поеха водачеството до второто прекъсване. Постепенно обаче гостите намалиха грешките си и стабилизираха посрещането, което се отрази на успеваемостта в атака и това доведе до изравняване на резултата при 18:18. Последваха минути на равностойнаигра, като в крайна сметка съставът на Префаксис показа по-голяма концентрация и се наложи. Това стана не и без помощта на първия съдия в мача, като при 23:23, реферът не позволи на габровци да вземат предимство, след като прецени, че не трябва да се отсъди пристъпване на белгийски играч. Така гостите поведоха след успешна атака с 24:23. Габровци все пак изравниха и останаха в играта, но в крайна сметка отстъпиха на напора на Префаксис и противника спечели гейма, като геймовете бяха изравнени 1:1

В третата част гостите поеха инициативата, като започнаха да диктуват играта. Габровци обаче опонираха, като геймът премина през няколко мини обрата. Въпреки, че през по-голямата част на гейма бяха догонващи, силни минути на домакините взривиха и публиката при равенството 19:19, при което нашите стопиха пасив от три точки. Впоследствие обаче, в решаващите минути габровци не издържаха и отново отстъпиха в играта, като съперникът спечели гейма и поведе с 2:1.

Това обаче само амбицира родните представители, като в четвъртия гейм те се върнаха в мача след корекции в играта. Габровци поддържаха минимален актив от 2-3 точки в своя полза, като не го изпусната докрай и спечелиха гейма, а с това докараха мача до тайбрек.

В тайбрека нашите запазиха възхода си и  отбелязаха стабилно начало, като поведоха с 5:2. До края на решителната пета част нашите устояха на атаките на съперника, като взеха крайната победа с 3:2 и спечелиха правото да играят Златен гейм.

В най-решаващата част на двубоя волейболистите от Габрово продължиха на гребена на вълната, като започнаха ударно с 4:1. Гемът бе инфарктен, но домакините показаха, че заслужават да победят, като устояха на напрежението, а Костадин Гаджанов сложи финалния акорд, като затвори гейма с директна точка от начален удар и габровци реализираха исторически пробив в Европа!