Волейболният вицешампион на България КВК Габрово стартира в Турция участието си във втория по сила европейски турнир – Купата на ЦЕВ. Съперник на Габрово е Аркас Спор (Измир), който през изминалия сезон се подвизаваше в в най-силния европейски турнир - Шампионската лига.

По предварителна програма нашите трябваше първо да гостуват на турците, а реваншът да е след седмица в Габрово. След принудителна промяна обаче габровци ще бъдат гости на турците и за двата мача, като срещите ще се играят в два последователни дни на 4-и и 5-и ноември (вторник и сряда) от 19 часа в Измир, пише bgvolleyball.com.

До тази ситуация се стигна поради финансовата криза, която сполетя КВК Габромо, след затварянето на КТБ и блокирането на основния им спонсор. Това доведе до разпадане на класния състав и разпродаване на играчите в други клубове.

Така сега КВК Габрово играе в Купата на ЦЕВ по задължение, тъй като отказ от участие води до солени санкции от европейската централа. Ръководството на клуба прати само 10 състезатели в Измир, като турците поемат пътните разходи и престоя на нашите.

„Играем по задължение в Европа. Благодарим на президента на ЦЕВ Андре Майер за проявеното разбиране за промяна на мачовете за двете ни гостувания. Благодарим на турския клуб, че ни пое разноските. Ситуацията е много неприятна за нас, защото градихме отбор толкова време, искахме да пробием в Европа, а ето какво ни застигна“, сподели старши треньорът Любомир Герасимов и добави:

„Кризата при нас е толкова голяма, че нямаме подкрепа от никой, дори от общината в Габрово. Тренираме само по два пъти седмично...И така сме тръгнали да играем в Европа, още повече срещу класен съперник като Аркас Спор. Надявам се все пак да покажем добро представяне според възможностите ни и да изиграем достойно тези два мача.“