Ден след като изтече срока за подаване на документи за участие в европейските клубни турнири, президентът на Българската федерация по волейбол инж. Данчо Лазаров изрази надеждата си, че страната ни ще има трима участници в надпреварите на Стария континент, въпреки че ни се полагат две квоти.

„В най-скоро време съветът на Европейската волейболна конфедерация ще реши и произнесе относно заявките ни. Право за участие в третия по сила турнир Challenge Cup имат първият – ЛукОйл Нефтохимик и вторият – Левски Сиконко отбор от НВЛ, но заради желанието на Пирин Балканстрой (Разлог) подадохме и техните документи. Надявам се това наше желание да бъде одобрено и утвърдено. Специално изпратих и писма до Президента на CEV г-н Майер и до г-жа Ооме – вицепрезидент на CEV и президент на комисията по Европейски купи по тази тема. Оптимист съм и съм уверен, че ще имаме 3 квоти за Европа, както и че ЛукОйл Нефтохимик ще бъде участник в Европейската шампионска лига. За шампионите има теоретична възможност, това е надежда, в която вярваме”, каза за Гонг босът на родната централа.

По новата система на Европейската волейболна конфедерация, в Европейската шампионска лига ще участват 24 тима (разделени в шест групи по четири, вместо в четири групи по шест), във втория по сила турнир – CEV Cup са 64 клуба, но без български и в Challenge Cup - 124 състава - имаме според ранглистата 2 квоти.

„Заради системното неучастие на някои отбори, се стигна до там, че България, която е на 6-то място в световната ранглиста, заема незавидната 26-тя позиция в подреждането на клубовете на Стария континент. Само с редовно участие можем да подобрим мястото си”, допълни Данчо Лазаров.