За първи път в последните 20 години български волейбол клуб ще участва на полуфинал в Европа. ЦСКА се класира за фаза на турнира за Купата на ЦЕВ. "Армейците" загубиха гостуването си на Зираатбанк в Анкара с 0:3 гейма (23:25, 23:25, 15:25), но в решителния златен гейм след множество драматични обрати успяха да надделеят над селекцията на Пламен Константинов с 19:17 точки.

Волейболистите на Александър Попов, след като участваха в Шампионската лига и останаха трети в група В, получиха право да са част от т.нар Чалъндж кръг на втория по-сила турнир на стария континент, където елиминираха състава от Анкара и на полуфинал ще се спорят в два мача на разменено гостува с полския ЗАКСА Кенджежин Козле. Първият мач ще бъде в Самоков на 22 или 23 февруари, а реваншът в Полша седмица по-късно. "Червената" радост в Анкара бе пред не малка агитка, а с победната точка целият състав начело с треньора Попов направи почетна обиколка на терена.

На фона на няколко разпънати български знамена в залата в Анкара ЦСКА не успя да започне добре мача, като на първото техническо прекъсване в първия гейм отстъпваше с 4:8 точки. Попов не направи никакви промени в обичайната си стартова шестица - Николай Иванов, Евгени Иванов, Теодор Тодоров, Ивайло Стефанов, Ясер Портуондо, Филип Майо и Теодор Салпаров. Авансът на момчетата на Пламен Константинов стана 5 точки (9:4, 10:5, 11:6), а след второто техническо прекъсване при 16:10, Зираатбанк дръпна със 17:10.

Евгени Иванов - Пушката взе 13-тата точка за българския шампион при 13:18. Примерът му последва Ясер Портуондо за 14:18. Симон Тишер сгреши началния си удар, но Селитанс запази преднината на домакините на 5 точки (20:15). При 22:15 за прoтивника Попов извади Николай Иванов и като разпределите пусна Георги Манчев, който добре намери Филип Майо за 16:22. Теодор Тодоров блокира противника и ЦСКА се доближи на 4 точки при 17:21. Имайло Стефанов също се разписа, взимайки 18-тата точка за червените.

През центъра Платеник атакува, но престъпи и това бе 19-та точка за гостите. Зираатбанк взе първи гейм-бол при 24:19, който изпусна. Две отлични отигравания на Филип Майо позволиха частта да се удължи (22:24). Родригао сгреши атаката си, като прати топката в аут и Гибона се наложи да вземе и втората си почивка при 24:23. Симон Тишер обаче не рискува и сам реализира, за да затвори частта за Зираатбанк с 25:23.

Вторият гейм бе открит с точка за ЦСКА от грешка на Зираатбанк (1:0), след което армейците набързо взеха преднина от 3:1 и 6:2. С единичен блок на Портуондо първото техническо прекъсване дойде в полза на гостите при 8:3, а след това плеймейкърът-капитан Николай Иванов направи 9:4. След като водеха с 12:8, българите успяха да спрат кратка серия на противника с блокада на Теодор Тодоров за 14:10. Пушката се разписа за 15:10, но след това последва безответна серия на състава на Костантинов. Турците реализираха шест поредни точки, с което не само догониха, изравниха, но и обърнаха за 16:15 в своя полза и взеха прекъсването.

След паузата точката отново бе за Зираатбанк – 17:15. Майо бе сменен от латвиеца Валтерс Рама при пасив от една точка за ЦСКА - 17:18. Въпреки успешна атака на Ивайло Стефанов и грешки на съперника, както добри отразявания на Теодор Салпаров, ЦСКА все не успяваше да изравни. Стефанов преотстъпи мястото си на полето на Антон Василиев при 21:22. Първият гейм-бол за Зираатбанк бе при 24:22. Пушката атакува за 23:24, Стефанов се върна в игра, но веднага след това домакините взеха частта отново с 25:23, с което поведоха с 2:0 гейма.

Домакините в Анкара продължиха да играят по-успешно, като в началото на третата част поведоха с 3:0 и 4:1. След като резултатът стана 6:3, дойде неприятен момент за ЦСКА, в който по подобие на първата среща в Самоков, публиката видя как реферът показва картон. Жълтият картон бе за Евгени Иванов – Пушката и така бързо селекцията на Пламен Константинов стигнаха до първото техническо прекъсване при 8:3. Преднината на Зираатбанк срещу червените остана убедителна (11:5, 12:7, и 14:9), въпреки по-добрата игра на българите. В игра се появи и Светозар Иванов и то на местото на Майо. Второто техническо прекъсване бе в полза на турския клуб при 16:10. След паузата последваха нови две точки за домакините (18:10), а Попов извади Ники Иванов за сметка на Манчев, за да даде повече отдих на капитана си преди очeртаващия си златен гейм. В игра влезе и Стоян Самунев. Зираатбанк дръпна с 9 точки при 21:12. Геймът приключи при 25:15 за Пламен Константинов и компания. Така Зираатбанк спечели категорично мача с 3:0 гейма и след като падна в Самоков, победителят в двойката и Ѕ-финалист в турнира за Купата на Европейската волейболна конфедерация ще се реши след златен гейм.

В допълнителната и решителна част, която от преди година бе въведена в правилата на ЦЕВ – златен гейм Филип Майо откри резултата с точка за ЦСКА (1:0). След това Ивайло Стефанов с хъс, майсторство и емоция направи 2:1, а Майо го последва за 3:2. Родригао обаче изравни резултата за трети път – 3:3. Доста по-концентрирано и категорично заиграха армейците, като повеждаха, но веднага след това бяха догонвани. След 6:6 обаче за първи път в златния гейм Зираатбанк излезе напред (6:5), но чрез Пушката червените изравниха за 6:6, а след това и за 7:7. Смяната на полетата бе при 8:7 за турския тим. Стоян Самонев влезе, за да сервира при 8:8. След това обаче Майо бе спрян при така и Зираатбанк поведе с 10:8. Нови грешки на българите запази аванса на противника – 11:9 и 12:10. Теодор Тодоров обаче блокира за 12:11, а Гибона взе прекъсване. Резултатът бе изравнен след нова блокада, но този път на Ясер Портуондо – 12:12. През центъра обаче противник мощно се разписа, но Пушката изравни за 13:13. Майо сервира в аут и даде мач-бол за противника (14:13). Филип Майо обаче надлъга турските волейболисти за ново равенство – 14:14. Блок-аут обаче отново изведе домакините напред в резултата с мач-бол, но сгрешиха началния удар след това - 15:15. Блокада на ЦСКА и Ивайло Стефанов за първи път даде мач-бол за българите – 16:15. Родригао обаче бе добър на мрежата и спечели нова точка за Зираатбанк, с която изравни за 16:16. Червенвите веднага спечелиха нов мач-бол 17:16, но дойде новото равенство – 17:17. Кенийският диагонал Майо бе перфектен и взе трети мач-бол 18:17. Тогава дойде и най-щастливият момент за ЦСКА – победна точка за 19:17 и класиране на европейски Ѕ-финал. Всичките играчи в червено водени от Александър Попов направих почетна обиколка на полето, радвайки се на големия си успех и пробив.