Финалните шест отбора във волейболната Лига на нациите при жените станаха известни, след като Турция надигра в драматичен сблъсък Бразилия с 3:2 гейма (25-23, 24-26, 25-20, 23-25, 16-14). Успехът на сребърните медалистки от миналогодишното издание над бразилските им опонентки бе достоен край на 120-те изиграни срещи в рамките на последните пет седмици.

Бразилия се завърна в тайбрека, след като изоставаше с 10-12 до 13-12 и първи достигна до мачбол, преди два сервиса на Гозде Йълмаз да обърнат развоя на събитията и да донесат успеха на туркините. Именно Йълмаз завърши с най-много точки за победителките – 17, въпреки че не игра в първите три гейма. Габи от бразилките приключи с 22 пункта.

Финалната седмица от груповата фаза вече видя Китай, САЩ, Бразилия, Италия и Турция с осигурени билети за Нандзин. Полша бе последната страна, която хвана влака за китайския град, като спечели мачовете си срещу Япония и Доминканска република. За това помогна и малко очакваната загуба на японките от Южна Корея.

И Турция, и Бразилия се присъединиха към домакина Китай, защитаващия титлата си от миналата година САЩ, както и Италия и Полша във финалната надпревара, която ще се проведе от 3-7 юли в Нандзин.

„Последните Шест“ отново включват всички четири отбора, които участваха в мачовете за разпределение на медалите, като САЩ надигра Турция с 3:2 за златото, а Китай спечели бронза след успех над Бразилия.

От миналогодишните участници в „Последните шест“, Холандия и Сърбия са заменени съответно от Италия и Полша, които през тази година се представиха по впечатляващ начин. /БГНЕС