Треньорката по волейбол Кати Самфорд е била уволнена, след като забременяла, без да е сключила брак. Самфорд, която освен треньорка на волейболния отбор на Heritage Christian Academy в Рокуол, Тексас, е и учителка по химия в гимназията, е предизвикала недоволството на ръководството на религиозно-настроеното училище, именно с факта, че е била готова да роди извънбрачно дете.

От училището не са взели предвид, че Самфорд е ставала треньор на годината, както и че е водила до успехи отбора по волейбол в последните три сезона.

Според директора на гимназията, с бременността си тя е нарушила моралните закони, и тя не може да бъде „християнски пример за подражание“.

29-годишната Кати Самфорд естествено потърси правата си, тъй като според нея е била уволнена неправомерно. Сега тя и адвокатът й подготвят дело срещу гимназията за дискриминация, макар че запознати твърдят, че фактът, че Heritage Christian Academy е частно учебно заведение, може да провали иска й.

Училището категорично е отказало да сключи сделка към момента, а Самфорд е оставена без осигуровки и медицински преди раждането, въпреки заслугите си към Heritage Christian Academy.