Иранката, осъдена на 1 година заради опит да посети мъжки волейболен мач, обяви гладна стачка в затвора.

25-годишната Гончех Гавами е арестувана от ислямската нравствена полиция в Техеран на 20-и юни Повод за това е опитът й да посети волейболния мач между мъжките национални отбори на Иран и Италия. Като по зла ирония, Гавами е задържана край стадион „Свобода“.

Няколко дни по-късно младата иранка е пусната. Скоро обаче отново я арестуват, формално по друг повод. Заради „непристойното“ й поведение, което е в разрез с ислямските порядки в страната, през миналия месец Гавами бе осъдена на 1 година затвор. При това, съдът не уточни въз основа на какво обвинение се издава присъдата.

Сега Гавами, която има иранско и британско гражданство, е обявила гладна стачка в знак на протест срещу присъдата си. „Сестра ми обяви гладна стачка в събота. Не консумира никаква твърда храна и не поема никакви течности“, е заявил пред АФП брат й Иман Гавами.

На снимката: Дария Сафай от Иран държи портрет на сънародничката си Ганчех Гавами по време на СП 2014 по волейбол в Полша, в знак на протест срещу арестуването й. /БГНЕС