Една от най-големите звезди на руския волейбол Екатерина Гамова, която наскоро преустанови официално своята спортна кариера, пристигна в България за предстоящото европейско първенство по волейбол за девойки под 16 години.

Шампионатът на Стария континент стартира от утре, 21 юли, като ще се проведе в София и Самоков.

Високата 202 сантиметра рускиня, която е носител на множество титли със "сборная", сред които два пъти световна шампионка от 2006 и 2010 и два пъти вицешампионка от олимпийските игри от 2000 и 2004 година е със селекцията за девойки под 16 години на своята страна. Гамова изпълнява функцията на консултант на девическото направление на руската федерация, като вече е в Самоков, където волейболистките на Русия ще играят в предварителна група В. Преди два месеца Гамова бе и в Холандия за европейското първенство за девойки под 18 години, като следи от близо развитието на младите състезателки.

Отборите от предварителна група А, където е и България ще играят мачовете си в столичната зала "Христо Ботев". Младите български националки се изправят срещу Италия в първия си мач от групата, като двубоят е на 21 юли от 17:30 часа./БТА