Волейболен клуб Левски София създава женски отбор. Той ще участва в сезон 2022/2023 на женското първенство на България Демакс лига.

"Приоритетът на волейболен клуб Левски София да изгражда млади състезатели, които да се превръщат в основа за по-доброто бъдеще на българския волейбол, доведе до логичния резултат и в женското направление. За нас е удоволствие да съобщим, че "Левски София" ще има женски отбор, който заяви участие в първенството. Част от дългосрочната стратегия на клуба е да развива женско направление по начина, по който и мъжкото. Залагаме на детско-юношеската школа, както и при момчетата, които получават своя шанс и извървяват своя път от първенствата при подрастващите към високите цели в мъжкия отбор. Политиката ни винаги е била насочена към школата и изграждането на собствени кадри. Такава ще е и за женското направление, където вече също имаме резултати от целенасочената работа с младите в школата и стремежа те да получават възможно най-добри условия", заяви Давид Давидов - съпрезидент на ВК Левски София.

"Стратегията ни за развитие включваше изграждане на женски отбор, който да се включи в шампионата от 2023-а, но взехме решение да изтеглим старта на проекта с дамския тим с една година. Решението ни бе продиктувано от положителните промени в цялостната визия за Национална волейболна лига-жени. Адмирираме действията на Българската федерация по волейбол и генералния партньор "Демакс" за цялостно финансово стимулиране и поемане на основните разходи на участниците в лигата. Не на последно място, изключително мрачната перспектива в женското първенство да има само три участника също бе от значение за решението ни. Проведохме много конструктивни разговори с административния директор на Българската федерация по волейбол Станислав Николов, който се ангажира с функционирането на женската лига с фокус изцяло върху подкрепата на клубовете. Благодарим му за положените усилия. Новият път на лигата и анализ на ситуацията доведоха до решението ни женският отбор на "Левски София" да бъде създаден още за предстоящия сезон", каза още Давидов.

Старши треньор на отбора ще бъде Петър Шопов. Той се завърна в клуба през юли като главен треньор на женското направление. 42-годишният специалист е бил начело на "сините" отбори и при дамите, и при мъжете. За последно Шопов бе помощник на Пламен Константинов в руския "Локомотив" (Новосибирск). Двамата бяха екип и в мъжкия национален отбор на България. В женския Шопов бе асистент на Димитър Каров. При мъжете освен "Левски" е водил още "Монтана", "Дунав" и "Добруджа". "Привличането на доказан специалист като Петър Шопов в клуба е част от вече споменатата стратегия за развитие на женското направление по начина, по който развихме и мъжкото. Експертизата и познанията му ни дават увереност, че ще можем да градим състезателки и отбор и в женското направление, така че да достигнем до момента, в който да се гордеем и с техните постижения, както сега се гордеем, че редица състезатели от школата на "Левски София" в мъжкото направление са ядро на различните национални отбори на България", заяви Давидов.

"Ще стартираме основно с отбор от млади състезателки - перспективни момичета от старшата възраст на клуба. Правим усилия и за привличането на нови попълнения, с които вече сме в преговори. Те ще допринесат както за едно прилично ниво на отбора, така и за израстването на талантливите ни волейболистки от школата. На последните разчитаме да бъдат в основата на бъдещия женски отбор на волейболен клуб „Левски“, а, надяваме се, и на женския национален отбор", завърши Давидов.

"Развълнуван съм, че ще имаме възможност още тази година да стартираме с отбор в женското първенство. Имаме сериозна нужда от първенство с конкуренция. В последните години имаме един отбор - "Марица", който е хегемон в дамския волейбол. Адмирации за тях за инвестициите и професионалната работа, но като цяло абсолютната доминация на който и да е отбор в което и да е първенство не е добре и за първенството, и за израстването на младите състезатели. Тази година ще бъде преходна за нас, но вярвам, че ще е и много полезна. Нямахме време за по-сериозна селекция, но може да поставим основите на бъдещето с нашите млади състезателки от школата. Надявам се тази година да се представим достойно, а от следващата да се борим за медали", заяви другият президент на ВК "Левски София" Владимир Николов.

"Благодарение на генералния партньор на федерацията за женското направление "Демакс" и на усилията на Станислав Николов практически всички участници в женското първенство ще имат нулеви разходи по отношение на самото провеждане на мачовете от първенството. Това е изключително важна помощ в трудните времена, в които се намираме. Тази подкрепа беше решаваща за вземането на окончателното ни решение да стартираме с женски отбор в лигата една година по-рано от планираното. Всички искаме да имаме силни национални отбори, но не всички си задават въпроса откъде ще дойдат състезателите за тези силни национални отбори. Ние сме убедени, че трябва да има силни първенства при подрастващите и да се даде възможност на тези деца да се реализират професионално в спорта, когато приключат с ученическата възраст, а не да прекратяват състезателната си дейност поради липса на шанс и условия за развитие. Това всъщност е посоката, която ние в "Левски София" смятаме за важна, посоката, в която работим в мъжкото направление, а вече и в женското", завърши Николов.