Треньорът на руския национален тим-волейбол мъже Владимир Алекно още помни щастливите си мигове в България, когато като състезател на Левски печели шампионската титла у нас. Спецът започва кариерата си през 1984-та година в Минск, след това е трансфериран в ЦСКА-Москва, а година по-късно е преотстъпен на синия клуб в България. След добрите си изяви в българското първенство Алекно е забелязан от италиански менажери и подписва контракт на Апенините с Асти. По онова време там играят и нашите звезди Боре Кьосев, Любо Ганев и Димо Тонев. Алекно се задържа в Италия и дори играе за Сполето. В залеза на кариерата си като волейболист, Владимир предпочита по-лекото френско първенство-първо играе за Кан и на финала приема офертата на Тур. Логично кариерата му като треньор започва от последния клуб, в който играе. Там Алекно се задържа от 1999-та до 2004-та. Последните две години той печели купата на Франция/2003/ и шампионата /2004/. С Тур Алекно стига и до бронзовите медали на Европейската шампионска лига.

От 2005-та Владимир се връща в родината и приема поста ст.треньор на Динамо Москва. Шампион на Русия и носител на Купата. Шеметната кариера на Алекно достига своя връх, когато на 1-ви март 2007-ма той е назначен за ст.тр. на националния тим на Русия-мъже.

При сблъсъка с България, може би решителен за класирането ни на Световната купа в Япония, не бива да се подценява факта, че руснакът познава отлично играта на Матей Казийски, Теодор Салпаров, които са негови възпитаници в Динамо Москва, ясна му е и тактиката на Пламен Константинов, също от руското първенство, а като прибавим и Владо Николов, с който е работил във френския Тур, като че ли тимът ни за Алекно е ясен като бял ден.

Мартин Стоев би могъл да изненада противника си и може двата дни почивка ще се бистри тактиката точно за този възлов мач с Русия в Токио.