Шведът Маркус Нилсон бе награден за Волейболист №1 в Европа за 2008/2009 година.

Призът първоначално бе отреден за българската звезда Матей Казйски, но защото шампиона на Стария континент с Тренто избра да играе за националния ни отбор срещу Русия в Хабаровск, а не да присъства на Галавечерта във Виена, бе даден на финалиста с Ираклис Нилсон. След като посрещачът ни се извини с писмо и информира официално Европейската волеболна конфедерация, че няма как на 26 юни да е в Австрия, а по-малко от 12 часа по-късно да играе за България в Русия, ЦАВ избар друг притежател на стъклената купа за №1 на Стария континент.

Лично босът на ЦЕВ Андре Майер връчи наградата на блондина Маркус Нилсон пред официалните гости във Виена. Шведският диагонал с костюм изрази задоволството си от приза, а през следващия сезон ще носи екипа на ДинамоЯнтар (Калининград), след като две години бе рамо до рамо с Плавен Константинов в Солун, а преди това бе част от съставите на шведския Хилт, италианския Джоя Дел Коле, гръцкия Панелиониос и френския Пари Волей.

За най-добра в Шампионската лига и Европа за 2008І2009 при дамите бе наградена Сирена Артолини от италианския Бергамо, която не се справи с английския и само каза, колко се радва и вълнува.

Специална награда получи и 43-годишната разпределителка Ирина Кирилова от финалиста при жените в Лигата Динамо Москва.