За втори път в историята си САЩ спечели Световната лига. Пред препълнените трибуни на Нелсън Мадела Форум във Флоренция американците се наложиха с 3:1 гейма над Бразилия в мач, изпълнен с емоция, напрежение и много красиви моменти.

Съставът на САЩ показа по-висока концентрация и устойчивост в значимите епизоди и особено във финала и в крайна сметка се поздрави успеха след 31:29, 21:25, 25:20, 25:23.

Изключително зрелище предложи първият гейм. И двата състава показаха убедителни изяви и равностойна игра, като настъпи момент, в който играта бе точка за точка, докато се стигна до 28:28. Тогава се получи доста спорна ситуация за точката, която първоначалоно бе отсъдена за „селесао“. От САЩ претендираха за видео повторение, последваха протести от страна на кариоките, а главният рефер трябваше да успокоява страстите, като в крайна сметка САЩ взе първия гейм с 31:29.

Във втория гейм Бразилия бе абсолютен доминант, като само в кратък епизод американците взеха превес, но това така и не даде ефект, а волейболистите от страната на кафето стигнаха до равенство в геймовете след 25:21. Това обаче ядоса в значителна степен играчите на САЩ, които в следващата част продължиха да демонстрират силата на сервиса си, като затвориха гейма с 25:20, а Тейлър Сандер се отчете с 8 точки само в този епизод на мача.

В четвъртия гейм САЩ водеше през по-голямата част, но авансът на американците бе крехък, като често се стигаше до равенства в точките. В крайна сметка в самия край на тази решителна част американците запазиха хладнокръвие и завършиха с 25:23, а така взеха и златните медали и чека от 1 милиона долара.

За бразилците, които се окичиха със сребърните медали, парична награда бе на стойност от 500 хиляди долара.

Най-резултатен в мача бе Тейлът Сандер с 24 точки, а Матю Андерсън добави 23.