Русия постигна трудна и драматична първа победа на Европейското първенство по волейбол за мъже, след като надви Нидерландия с 3:2 гейма – в отделните части (25:13, 19:25, 25:21, 21:25, 15:13).

„Сборная“, която стартира с поражение от Турция с 1:3 гейма в турнира, се нуждаеше от задължителен успех, за да не изпадне рано-рано в беди на еврошампионата, който се провежда в четири страни. Тимът спечели категорично откриващата част, но след това „лалетата“ се активизираха и възстановиха паритета. Стигна се до нов аванс за руснаците, но Нидерландия отново иразвни и вкара срещата в тайбрек.

В него играта бе равностойна, но в края Русия влезе в серия, която се оказа решаваща за крайния изход на мача. Така отборът записа първи успех на първенството и същевременно нанесе дебютно поражение на нидерландците, които започнаха с чисти победи над Испания и Северна Македония. За Русия предстои мач с Финландия, а Нидерландия играе с Турция.

В други двубои, Финландия надигра убедително Испания с 3:0, Словения записа първи успех след класика над Черна гора с 3:0 в нашата група В, а Естония обърна Словакия от 0:2 до 3:2 гейма.