Копра Елиор (Пиаченца) изравни финалната серия в италианското първенство срещу Итас Диатек Трентино (Тренто), след като спечели с 3:1 (17:25, 25:22, 25:16, 32:30) мач №2 пред препълнените трибуни на Пала Банка.

Срещата започна много зле за домакините, като се повтори подобен сценарий от първия мач в Тренто преди три дни. Тогава Копра поведе с 1:0, за да допусне обрат, докато днес Итас дръпна с 1:0, но след това отстъпи в следващите три части. Особено впечатляващ бе начина, по който Вълците спечелиха четвъртия гейм. Момчетата на Радостин Стойчев поведоха с 8:1 и тогава треньорът на Копра Лука Монти прибегна до отчаян ход - младият Лука Ветори на мястото на опитния Алесандро Феи.

22-годишният посрещач успя да затрудни съперника със сервиса си, а в атака се отличи с няколко много важни точки (общо 7, от които 2 аса, 1 блокада, 33 % в нападение) за тима си. Младокът бе ценен на няколко пъти и във фаза защита, като показа страхотно пласиране. Копра успя да изравни при 19:19, благодарение на блокада на Ветори. При 21:21 удар от негов сервис бе отсъден първоначално в аут, но капитанът Христо Златанов поиска веднага преразглеждане на ситуацията със системата Видео Чек. Видео повторението показа, че топката е добра и така домакините поведоха. Последва игра на нерви, в която не липсваха елементарните грешки и от двете страни на мрежата и след пет мачбола Вълците се поздравиха с победата и изравняването в серията.

Успехът за Копра е ценен и от психологическа гледна точка, защото по този начин прекъснаха негативна серия от девет поредни мача без победа срещу Трентино.

Във втория гейм при 13:15 за Итас вторият съдия Роберто Борис сигнализира за остра реакция от скамейката на Копра. В резултат на това главният рефер Стефано Чезаре показа червен картон на помощник-треньора на домакините Алесандро Делмати, който трябваше да изгледа остатъка от гейма от трибуните. Червеният картон обаче подейства като допълнителен стимул за играчите на Копра, които успяха да обърнат резултата в своя полза и да изравнят геймовете.

За MVP в срещата бе избран капитанът на Копра Христо Златанов, който реализира 19 точки (1 блокада, 56 % в нападение). 12 добави американският му съотборник Филип Холт (4 аса, 1 блокада, 58 % в атака), а кубинецът Роберланди Симон заби 13 (2 аса, 73 % в нападение). Алесандро Феи се отчете с 10 (1 ас, 1 блокада, 38 % в атака).

За гостите от Тренто най-резултатен бе отново чешкият диагонал Ян Щокр, който направи 17 точки (2 блокади, 45 % в нападение). Кубинецът Османи Хуанторена добави 14 (4 аса, 48 % в атака), а Емануеле Бирарели - 13 (1 ас, 2 блокади, 63 % в нападение). Капитанът Матей Казийски остана с 12 (1 ас, 1 блокада, 56 % в нападение).Николай Учиков се появи само в края на третия гейм и направи 1 точка (50 % в атака).

Третият мач от финалната серия е в Пала Тренто в сряда, 1 май, от 18,30 часа, пише bgvolleyball.com.