„Такси не могат да се събират по трансферите от федерациите, а само при международни такива се плащат 2000 долара на FIVB”, заяви мениджърът Георги Градев. Той припомни за новите правила въведени от март 2009 година и интересните изменения, които се правят в световния волейбол. Той поясни още от нововъведенията.

Един от основните принципи залегнали в новия Спортен правилник на FIVB е това, че
трансферни такси за издаване на Международен Трансфер Сертификат (МТС) вече ще се плащат само от новия клуб на играча исамо на FIVB, но не и от нашитеиграчинаБФВ. Проблем с това правило има Кристина Тотева от Левски Сиконко, която иска за втора година да играе във френския Безие. Сега таксата от 2000 долара се превежда директно на FIVB, а не на националната федерация и то при международен трансфер. Няма наложено ограничение за свободно трансфериране на играчи под 21 год., което би противоречало на основния принцип за свобода на движение на труд в ЕС/ЕИО (чл. 39 от договора за ЕС/ЕИО), както и няма изискване агентите, които посредничат при международен трансфер, да бъдат лицензирани. Издаването на МТС вече ще става по електронен път, считано от сезон 2009/2010.

Акцент пада и върху това, че от сезон 2010/2011 задължително се въвежда правилото „2+1”, което казва, че броят на играчите с издаден Международен Трансфер Сертификат (МТС) на полето не може да превишава броя на местните играчи, като за предпочитане е броят на играчите с МТС да е двама – Националните Федерации (НФ) могат да решат този брой да бъде трима играчи (чл. 1.6.1.д). Тепърва със сигурност това правило ще бъде оспорвано от Европейската комисия.

Всички национални първенства трябва да се провеждат между 15 октомври – 15 май, а всички национални състезатели са свободни от клубовете си в периода 15 май – 15 октомври и съответно, всички МТС ще важат само до 15 май. А вече няма изискване към агентите на играчите и клубовете да бъдат лицензирани, за да извършват международни трансфери на играчи.