Международната федерация по волейбол (FIVB) отне домакинството на Русия на Световното първенство за мъже, което трябваше да се проведе в страната в периода 26 август – 5 септември.

В следващите дни ще бъде обявено името на новата страна, която ще приеме Мондиала, а не е изключено да бъдат и няколко държави, които съвместно да организират първенството.

"След военната инвазия на Русия в Украйна, FIVB остава сериозно загрижен за ескалиращата ситуация и за безопасността на народа на Украйна. Административният съвет на FIVB стигна до заключението, че би било невъзможно да се подготви и организира световното първенство в Русия поради войната в Украйна. Съответно реши да премахне от Русия организацията на Световното първенство по волейбол за мъже на FIVB, планирано да се проведе през август и септември 2022 г. Руската волейболна федерация и Организационният комитет на Волейбол 2022 са съответно информирани. FIVB ще търси алтернативна страна(и), за да гарантира, че глобалното волейболно семейство, включително националните федерации, спортисти, официални лица и фенове, се чувстват сигурни и горди да участват в радостен и спокоен спортен фестивал", гласеше съобщението на организацията.